Busenkel linsgryta
Jag äter inte bara kött och ister. Linsgrytor är bland det godaste jag vet. Faktiskt. Ta de linser du har och anpassa koktid efter sort. Idag hade jag lite mung-linser och lite urid-linser. Frågan är för resten om urid och mung är linser eller bara nån typ av delade ärtor. Överlåter på eventuella läsare att reda ut.
Ingredienser:
- 90 gram urid-dal
90 gram mung-dal
1 liter vatten
2 lökar, skivade
4 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt
1 grön pepparfrukt
1 tsk gurkmeja
2 msk jordnötsolja (eller annan olja, eller bara smör)
2 msk smör
salt
Gör:
Sjud linserna i 40 minuter (eller nåt annat beroende på sort). Stek under tiden lök, vitlök och pepparfrukter i olja och smör. Långsamt. De ska bli mjuka och lite guldbruna. Dutta i gurkmeja. BLanda linser och lökröra. Sjud ihop efter tycke.
Servera! Det kan vara gott med lite rostad lök som topping (tips från Lisa).
Jag glömde visst ange huvudsaklig inspirationskälla: receptet i Madhur Jaffreys currybibel är inte exakt, men det var där jag såg nåt sånt här för första gången.
Japp! Gott och enkelt 🙂
(trodde urid(urad) dal var svarta bönor men det ser inte så svart ut i grytan? Harru mixtrat med fotot 😉
Hälften är urid och de var allt annat än svarta. Ljust ljust blekgula.