Oxbringa
Var i hallen i fredags för att köpa fredagskött på Latinamerikanskt livsmedel. Det blev en flankstek. Den var ärligt talat sådär, men det är inte det som det här inlägget ska handla om. Utan oxbringan och vad jag gjorde med den.
Stod jag där och blev bara sugen på ett sånt där stor avlångt fettigt och senigt stycke kött. Så jag köpte en bit. Handlaren undrade vad jag skulle göra med den. Jag visste inte.
Tänk tänk tänk!
Bestämde mig för nåt BBQ-inspirerat. Men i ugn. Inte sönderlagat kött men gelatinerat kolagen. Rosa liksom, men med ordentlig yta. Avsvalnat. Tunt skivat. Så tänkte jag. Med stark inlagd rödlök. På en smörgås.
Först plockade jag fram köttstycket.
Sen gjorde jag en kryddblanding att gnida in köttstycket i.
Sen gned jag in köttstycket i kryddblandningen och hivade in allt i kylen över natten.
Det av kryddblandingen som inte fastnade på köttstycket blandade jag med coca cola och olja.
Penslade köttet och ställde det i ugnen på 55-60 grader i en massa timmar (säkert 6) för att det skulle hålla sig runt kollagennedbrytningstemperatur mellan 56 och 62 så länge som möjligt.
Därefter lät jag det hela svalna en aning. Brände på under grill. Svalnade igen och skivade upp det tunt.
Hepp!
Den där temperaturgivaren, hör den till ugnen, eller?
Ja.
Hoj! Har som av en händelse en massa oxbringa hemma som behöver tillagas. Vad kastade du in i din rub på ett ungefär?
På ett ungefär 4 msk chilipulver av olika slag, 1 msk salt, en krossad chipotle, 2 msk lökpulver. Hade coca cola i glazen.
Coleslawen ser riktigt smaskig ut. Bra jobbat Patrik! Köttet ser lite segt ut men det är inget som lite bankande av den smaskiga oxjäveln kan göra gott.