Hoppa till innehåll

Oxbringa

2013/04/21

Var i hallen i fredags för att köpa fredagskött på Latinamerikanskt livsmedel. Det blev en flankstek. Den var ärligt talat sådär, men det är inte det som det här inlägget ska handla om. Utan oxbringan och vad jag gjorde med den.

Stod jag där och blev bara sugen på ett sånt där stor avlångt fettigt och senigt stycke kött. Så jag köpte en bit. Handlaren undrade vad jag skulle göra med den. Jag visste inte.

Tänk tänk tänk!

Bestämde mig för nåt BBQ-inspirerat. Men i ugn. Inte sönderlagat kött men gelatinerat kolagen. Rosa liksom, men med ordentlig yta. Avsvalnat. Tunt skivat. Så tänkte jag. Med stark inlagd rödlök. På en smörgås.

Först plockade jag fram köttstycket.

20130421-135241.jpg
Sen gjorde jag en kryddblanding att gnida in köttstycket i.

20130421-135257.jpg

20130421-135311.jpg

20130421-135327.jpg

20130421-135346.jpg

20130421-135402.jpg

20130421-135416.jpg

20130421-135427.jpg

20130421-135444.jpg
Sen gned jag in köttstycket i kryddblandningen och hivade in allt i kylen över natten.

20130421-142917.jpg
Det av kryddblandingen som inte fastnade på köttstycket blandade jag med coca cola och olja.

20130421-142945.jpg

Penslade köttet och ställde det i ugnen på 55-60 grader i en massa timmar (säkert 6) för att det skulle hålla sig runt kollagennedbrytningstemperatur mellan 56 och 62 så länge som möjligt.

20130421-143208.jpg

20130421-143216.jpg

20130421-143227.jpg

Därefter lät jag det hela svalna en aning. Brände på under grill. Svalnade igen och skivade upp det tunt.

20130421-143342.jpg

20130421-143352.jpg

Hepp!

20130421-143434.jpg

5 kommentarer leave one →
  1. 2013/04/21 22:25

    Den där temperaturgivaren, hör den till ugnen, eller?

  2. Danny permalink
    2013/04/24 07:51

    Hoj! Har som av en händelse en massa oxbringa hemma som behöver tillagas. Vad kastade du in i din rub på ett ungefär?

  3. 2013/04/24 19:45

    På ett ungefär 4 msk chilipulver av olika slag, 1 msk salt, en krossad chipotle, 2 msk lökpulver. Hade coca cola i glazen.

  4. Mallan permalink
    2015/12/09 15:26

    Coleslawen ser riktigt smaskig ut. Bra jobbat Patrik! Köttet ser lite segt ut men det är inget som lite bankande av den smaskiga oxjäveln kan göra gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: