Hoppa till innehåll

Så gör man ister

2009/08/08
by

Hej!

Ibland vill du ha ister. Du vill exempelvis breda ditt smörrebröd med ister eller du vill konfitera en fläsklägg eller så vill du rillettera. Så går du till affären och det enda du hittar är fabriksister eller danskt och det vill du inte ha, eller hur? Men vet du vad, det är jättenkelt, du gör det själv. Allt du behöver är en späck från gris, en gryta, en ugn, en sil, en värmetålig bunke och en tupperwareburk. Låt mig börja från början!

Basen i ister är fett. Allt i ister är fett. Förslagsvis köper du runtikring 3 kg späck. Bästa sättet är att köpa från en tillförlitlig eko-grishandlare. Jag gillar Husman Deli i Östermalmshallen men ett helt gäng leveranssugna grisuppfödare kan förmodligen hjälpa dig. Nästa steg är att du fördelar späcket i små bitar, kanske centimeterstora bitar, kanske malda bitar, ju mindre bitar desto bättre. Därefter: späck i gryta, gryta i ugn, 150 grader. Evighet=minst 3 timmar. Ta ut och rör om var 30:e minut. Färdigt? Plocka ur de där mumsiga fettkrispiga grejerna och använd till typ en fräsch sallad eller nåt. Det flytande fettet silar du av i en bunke och låter svalna en aning innan du häller det i en plastburk som du ställer i kylen tills du behöver FETTET!

Allra kramvänligast,

Patrik

3,3 kg ister i en bunke

3,3 kg späck i en bunke

Samma 3,3 kg späck, nu finhackat i en gryta

Samma 3,3 kg späck, nu hackat i en gryta

Samma gryta med samma 3,3 kg hackade späck, nu i ugnen vid 150 grader

Samma gryta med samma 3,3 kg hackade späck, nu i ugnen vid 150 grader

Späcket smälter långsamt, rör om ibland

Späcket smälter långsamt, rör om ibland

efter kanske 1 timme

efter kanske 1 timme

rör om var 30:e minut

rör om

sila av efter runtikring 3 timmar

sila av

flytande fett

flytande fett

in i kylen

in i kylen

stelnat fett, ister

stelnat fett, ister

restprodukt

restprodukt

18 kommentarer leave one →
  1. Catrin permalink
    2009/08/10 00:31

    Intressant! Hur länge håller istret i kylen?

  2. Benny Norén permalink
    2010/05/31 12:14

    Hittade detta inlägg när jag sökte på späck. Synd att det inte finns bra ister i affärerna. Alla som är intresserade av matlagning vet ju att många olika sorters mat smakar mycket bättre av att tillagas med fett. När jag var på besök i Rumänien stekte man alltid i ister och jag har nog aldrig ätit godare mat. Är man orolig för hälsoaspeken är det bara att ta ett par extra promenader. Mer ister åt folket!

  3. Gunnar Nilsson permalink
    2015/12/06 16:02

    Tyvärr är det beskrivna inte alls ister. Det som har gjorts är smältning av gris späck. Ister är när man tar grisens istra och skär i bitar och smälter. Istran är så att säga bukfettet. Det sitter för sig själv i grisens buk. Djurfett av halvfast, salvliknande konsistens men fastare än olja, som omgiver inälvorna Restprodukten när man smälter istran kallas för finkor. Det är väldigt gott att blanda med stekt potatis.

  4. Rolf Brinck permalink
    2015/12/17 10:04

    Det här handlar kanske inte om det flott som man brer på sin ”smörgås” och som man sedan strör lire salt på och äter med välbehag. Ett riktigt flott skall ej göras av grisens späck
    utan av grisens istra (kan beställas hos köttansvarig i vilken livsmedelsbutik som helst).
    Istran delas sedan som man beskriver i cm-stora bitar och lägges i stor gryta tillsamman med , en bunt timjan, kryddpepparkorn, lök och ev. några äppelskivor. Blandningen smältes sedan på spisplatta med ej för hög värme c:a 2 timmar. Därefter silas blandningen och man får då ett ”äkta” isterflott, underbart gott på mackan sedan det stelnat.
    Restprodukten, finkorna eller grevarna, kan ätas på macka eller användas i pyttipanna.
    (Har nyligen gjort en portion isterflott för julbordet; gör så varje jul och även någon gång annars också.

    • 2015/12/17 10:18

      Lustigt hur populärt det blivit att kommentera det här inlägget 6 år efter att det skrevs. Och med snarlikt innehåll.

      Jag vet numer att det inte är ister i egentlig mening. Kanske inte heller flott. Men nu står det som det står. Ska jag låtsas att jag visste detta 2009? Nä. Ska jag skriva om? Nä.

      Det jag beskrev går dock utmärkt både att äta på macka och att fritera i. Tack för kommentar.

  5. Anders Brunnström permalink
    2021/03/11 20:29

    Fel.fel och fel. Ister är de son håller tarmar och andra organ på plats i buken. Speck är ryggfett samt det som ligggar under hud och i/runt muskler. Två olika produkter.

    • 2021/03/15 14:31

      Se det över fem år gamla svaret på den likaledes över fem år gamla föregående kommentaren.

Trackbacks

  1. Rillons « Patrik
  2. Confit de porc (eller konfiterad fläskkarré), ett tidigt försök « Patrik
  3. Ett lite annorlunda, men enkelt sätt att tillaga rillettes « Patrik
  4. Forts. lilla griskonfiteringsprojektet – del 9 « Griskindspatrik
  5. 2010 in review « Griskindspatrik
  6. Bollynese på lammfärs, eller nåt « Griskindspatrik
  7. Carnitas – två (2) varianter (del 1) « Griskindspatrik
  8. Ännu en grisig helg « Griskindspatrik
  9. Förmodligen ett onödigt bloggtips « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: