Lite blandad inlagd kål – gott, men man vill ju inte ha BARA det där till middag
Det är ju skördetid. Vilket innebär att man, om man som jag bor på västra Södermalm, tar cykeln till de mer centrala delarna av stadsdelen för att KÖPA grönsaker.
Kan man ju äta färska. Eller förvara på något sätt.
Jag har hört talas om att frysa in, torka eller syra. Underskattat är dock att bara helt enkelt lägga in dem. Vilket går att göra på olika sätt. Två huvudinriktningar dock. Salt eller sött. Eftersom jag syrat en hel del och syrat rätt ofta även är salt tänkte jag att det vore med lite sötsyrliga inläggningar i kylen också. Passar ju till allt möjligt som inlagd gurka och rödbetor funkar till.
Och så tänkte jag på all den där svartkålen, grönkålen, mangolden som jag brukar misslyckas att steka och bräsera.
En sötsyrlig inläggning på svartkål, grönkål och mangold. Det borde bli gott.
Sökte och lät mig inspireras.
Behöver:
- Typ 5 stänger (heter det inte men nåt) grönkål
- 1 bunt mangold
- 1 stånd svartkål (använde inte allt på bilden)
- 2 skivade rödlökar
- Några dillkronor
- Några kvistar fänkålsblad (?)
- 5 dl äppelcidervinäger
- 5 dl ättikssprit
- Dillfrön
- Fänkålsfrön
- 5 dl socker (man kan vilja ha mindre om man är rädd för sött, det är inte jag)
- 1 msk salt
Gör:
Väldigt enkelt. Skölj och skär kål och lök, storlek efter smak. Lägg i en bunke.
Koka upp vinäger/ättikssprit med socker och kryddor. Sjud typ 5 minuter. Häll lagen över kål och lök. Pressa ner med en tallrik eller nåt. Låt stå i en timme eller något. Flytta över i en rengjord burk och fyll på med så mycket lag som får plats.
Ät TILL någonting.