Skip to content

Busenkel linsgryta

2010/11/07
by

Jag äter inte bara kött och ister. Linsgrytor är bland det godaste jag vet. Faktiskt. Ta de linser du har och anpassa koktid efter sort. Idag hade jag lite mung-linser och lite urid-linser. Frågan är för resten om urid och mung är linser eller bara nån typ av delade ärtor. Överlåter på eventuella läsare att reda ut.

Ingredienser:

  • 90 gram urid-dal
    90 gram mung-dal
    1 liter vatten
    2 lökar, skivade
    4 vitlöksklyftor
    1 röd pepparfrukt
    1 grön pepparfrukt
    1 tsk gurkmeja
    2 msk jordnötsolja (eller annan olja, eller bara smör)
    2 msk smör
    salt



Gör:
Sjud linserna i 40 minuter (eller nåt annat beroende på sort). Stek under tiden lök, vitlök och pepparfrukter i olja och smör. Långsamt. De ska bli mjuka och lite guldbruna. Dutta i gurkmeja. BLanda linser och lökröra. Sjud ihop efter tycke.

Servera! Det kan vara gott med lite rostad lök som topping (tips från Lisa).

Jag glömde visst ange huvudsaklig inspirationskälla: receptet i Madhur Jaffreys currybibel är inte exakt, men det var där jag såg nåt sånt här för första gången.

2 kommentarer leave one →
  1. 2010/11/07 21:11

    Japp! Gott och enkelt🙂
    (trodde urid(urad) dal var svarta bönor men det ser inte så svart ut i grytan? Harru mixtrat med fotot😉

    • 2010/11/07 21:36

      Hälften är urid och de var allt annat än svarta. Ljust ljust blekgula.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: