Hoppa till innehåll

Patrik och Julia – Boeuf Bourguignon

2009/09/27

Det kommer en riktig version, en som mer är inspirerad än kopierad, men här har ni den bokstavliga versionen av Julia Childs bouef:

Det goda franska köket av Julia child och några till

Det goda franska köket av Julia Child och några till

Bouef

Boeuf

Löken

Löken

Svampen

Svampen

Det blir gott och kan se ut såhär:

Bouef

Boeuf

Min version.

7 kommentarer leave one →
  1. Örjan permalink
    2009/09/27 13:57

    Grattis till bloggomnämnande i Gourmet 09/2009

  2. Örjan permalink
    2009/10/01 15:16

    Ur Den stora resan på SVT.
    Tänk att jag måste åka ända till Sumatra för att äta kokt griskäke.

    Har själv varit på Siberut (för ca 20 år sedan).
    Kanske det var i samma hus där inspelningarna ägt rum.

    Dessa personer bör ej ha drabbats av aktuell tsunami, eftersom det var timmars resa uppför floden. Ang jordbärvingen vet jag inget.

  3. Örjan permalink
    2009/10/01 15:31

    Kompettering ang Siberut
    Har varit med om rituell slakt och tillagning av smågris på Siberut.
    Allt köttet kokades i en stor gryta(wok) med vatten och utan andra kryddor.

    Varför ”festen” vet jag ej. Men efter ”måltiden”. började ormsinnstrummorna. Män dansade sig till trans under varje 3-4 minuters ”pass”, och föll ”groggade” i våra knän.

    Minne för livet

  4. Staffan permalink
    2009/10/02 01:10

    Varför festen? Jo, shamanens hustru hade blivit sjuk (troligen malaria). Sjukomsorsak enligt folktron på Siberut är att andarna lämnat kroppen för bättre ställen. Då gäller det att locka tillbaka andarna. Det gör man genom att ordna en fest. Shamanen hade därför bjudit in 6 andra shamaner från runt om på ön för denna ritual. Vi hade blivit passerade av några av dem då vi tog oss genom djungeln. De bar den uppbundna levande grisen genom djungeln (jag har bilderna). Vi stannade för att röka vår bjudtobak.
    Hade problem att lämna vårt ”longhouse” då vi hade tagit bilder på deras magiska gris och apskallar och därmed berövat dem dess kraft. Förhandlade ett par timmar och övergav en kniv och ett moskitnät som ersättning (de var ju tvungna att ordna en ny fest för att återställa balansen). Otroliga upplevelser för 20 år sedan – då hade öborna inte sett många vita människor.

Trackbacks

  1. Boeuf aux oignons (märgpipa i gryta med lök och rhônevin) enligt Julia Childs « Griskindspatrik
  2. Frukost: typ gratinerade gräddägg « Griskindspatrik

Lämna en kommentar