Typ burgundisk köttgryta – nästan en normal boeuf bourguignon på Julia Childs sätt
2009/10/02
Och här kommer det utlovade receptet på boeuf bourguignon inspirerat av Julia Child. Bilderna säger nog det mesta men ett par kommentarer:
- salt i marinaden är inte nödvändigt, eftersom det löser sig i vinet och man använder vinet senare blir sältan svår att kontrollera, nedan använder jag salt i början men jag skulle rekommendera att antingen rimma det marinerade köttet lätt i salt strax innan tillagning eller bara skippa saltet
- köttmängden nedan är runt ett halvkilo nöt och typ 2 hekto fläsk, det räcker till ungefär 4 personer
- testa med annan svamp
- steklök är väl mer korrekt men det är så jävla jobbigt att skala
- rostfri bunke
- salt (obs jag struntade inte i saltet, men det ska du göra, det behövs inte)
- 1 msk, var försiktig, ta litelitesalt om du ska marinera längre än nån halvtimme
- salt i bunke
- påse fänkålsfrön
- 1 knapp msk fänkålsfrön
- ner i morteln
- mortla
- mortlad fänkål
- häll ner i bunken
- salt och fänkål
- ej definierade ekogrytbitar av nöt
- märklig styckning, oregelbunden, men kött av nöt
- kötta ner bland salt och fänkål
- kött rullas runt i salt och fänkål
- flaska vin, rött
- korkskruv från systemet
- bort med metallen
- borta
- skruva i
- ta första hävet
- andra hävet
- kork borta
- häll över kött etc
- kött å vin å kryddor
- ställ en stund (med salt en halvtimme utan salt så länge du känner för, jag rekommenderar utan salt)
- hälften kvar
- färdigmarinerat kött, torka av
- torka av
- dela i aptitligare bitar vid behov
- så kanske (salta nu i stället)
- le creuset-gryta
- ister
- 1 msk
- oj! vitlök OCH lök
- skala löken
- vitlöksklyftor
- bryn 5 köttbitar ordentligt
- lägg på fat
- bryn 5 andra köttbitar ordentligt
- lägg dem intill de första 5 köttbitarna
- bryn ytterligare 7 köttbitar
- skiva lök under tiden
- lägg köttbitarna med övriga
- …
- …
- stek löken
- och vitlöken
- ett stycke sidfläsk
- strijpjes
- det blir lite svål kvar, men för lite för att göra nåt med tycker jag nog
- löken blir brun
- lägg lök på annat fat
- bryn fläsket ordentligt
- ordentligt
- kalvfond men helst egen fond, förstås
- 1 msk
- i rostfrit mått
- 5 dl vatten
- utspädd fond
- vinet som är kvar från marinaden
- löken är mjuk nu
- i med köttet
- vetemjöl
- kanske 1 dl mjöl
- strö över köttet
- rör runt
- in i ugnen utan lock, 5-15 minuter, rör runt emellanåt
- sila av vinet
- kan det vara lagerblad?
- demi-glace
- hugg av en bit
- jo, det är lagerblad
- så ser grytan ut nu
- tomatpuré
- ner i grytan
- ungefär 2 msk
- lagerbladen också
- och demi-glace
- rör runt
- vinet
- rör runt
- fond
- sjud upp
- upp
- in i ugnen
- 4 st lökar
- olivolja
- olja i gryta
- smör
- i gryta
- smält
- klyfta lök så bitarna håller ihop
- bryn
- rör så de bryns runtom
- jaha, där är svampen
- bryn öken lite till
- nån slags port
- nån slags vermouth
- port som fanns kvar
- ner i löken
- vermouthen
- ner i löken
- sjud på
- lite timjan
- persilja
- lite persilja
- ner i löken
- locket på
- mer persilja
- hugg av en kvist
- mer timjan
- ugg av en kvist
- timjan i boeufen
- persiljan i boeufen
- smör
- rejält i panna
- hett
- champinjonera
- stek dem
- löken efter en knapp timme
- i ugnen en stund så vätskan bort
- stekm dem mera
- boeufen igen
- fiska bort persiljan och timjan
- släng
- löken
- fiska
- släng
- sleva löken
- ner i boeufen
- allt
- sleva champinjonerna
- ner i boeufen
- allt
- rör om försiktigt
- lite grönt
- ser fint ut
- med tagliatelle
11 kommentarer
leave one →
Trackbacks
- Patrik och Julia – Boeuf Bourguignon « Patrik
- Daube à la Provençale « Patrik
- Bacon och fläsk och Julia Child « Patrik
- Boeuf aux oignons (märgpipa i gryta med lök och rhônevin) enligt Julia Childs « Griskindspatrik
- Blek fransk getgryta (Julia Childs Blanquette de veau à l’ancienne med kalv utbytt mot get) « Griskindspatrik
- Typ burgundisk gryta på lammbog (épaule d’agneau à la bourguignonne), med inspiration hämtad från Elizabeth David och Julia Child « Griskindspatrik
- 2010 in review « Griskindspatrik
Ok, du vinner, du har flest bilder.
Men var är de där öken, och ugg är det inte såna där fula skor? det blir väl inte gott i grytan?
Jag läser inlägget i GoogleReader.
– Oj vad många bilder, men den här gången är de snyggt disponerade, tänker jag.
Så kommer jag ihåg att dispositionen är nåt Reader gör alldeles på egen hand, helt oberoende av vad skribenten tänkt sig.
Det blir till att gå in i inlägget på riktigt – och titta det var en massa text under bilderna också!
Måntro om du använder WP:s inbyggda bildtext ….
Nåja, grytsugen blir man. Verkligen.
Ähhh, jag menar att i tidigare inlägg du gjort har Reader strulat till i bildupplägget. Inte du.
Inga missförstånd.
inga missförstånd! jag tar gärna emot tips
så vitt jag vet använder jag wp:s inbyggda bildtext, när man har många bilder och inte vill lägg upp dem en och en blir det slöversionen (nåja, rätt jobbig den med) galleri, då ser texten ut att ligga u nder bilderna istället för inom ”ramen”, oklart jag vet, men jag kan inte förklara bättre
tanken är ju dessutom att man ska via exempelvis reader få reda på att nu, nu finns det ett bra bildrecept på boeuf, dit kan jag återkomma och söka på annat, då kanske man går in på själva sidan, så gör i alla fall jag