Hoppa till innehåll

Typ belgisk köttgryta

2009/01/31


Anna klagade på att jag inte skriver om mat längre och jag vet, det stämmer. Jag har ju lagat allt och framförallt skrivit om allt jag lagat. Inte. Kanske, men det har inte infunnit sej nån inpspiration. Men nu, men nu! Håll till godo!

Det här är en av mina favoriträtter. Jag har tre recept på ”Carbonnades Flamande” i böcker som alla tre försöker beskriva fransk mat. Nåja, Larousse är väl nån slags översättning från franska och Escoffier är det definitivt. Det goda franska köket (Beck et al) däremot är väl skriven för en internationell marknad. De beskriver i alla fall saker och ting ur nåt slags fransk synvinkel så alla recept jag har hemma på belgisk köttgryta är franska. Sluta, du är tjatig! Det finns en massa exempel på nätet också så det är bara att googla.

Jag tycker det blir gott i alla fall. Basen är kött från nöt, helst nåt hyfsat magert (fransyska, innanlår), lök och öl. Det finns lite olika uppfattning om vilken typ av öl som ska användas, lambik och ljus öl av pilsnertyp är de två exempel jag sett. Rätt olika! Jag använder Kwak. En del föreslår att man ska ha peperkooek eller spekulaas (pepparakaka, typ). Det har inte jag testat.

När man smakar av den här rätten kan den verka lite besk (ölet), men lite i taget stiger sötman i löken och sockret (oj då!) fram och det blir delikat. Köttet smakar väldigt mycket kött, men det är såsen som är grejen. Såsen är så grym så grymt god. Såsen såsen såsen!!! Man kan äta med kokt potatis eller tagliatelle(!!!), men idag väljer vi stekt palsternacka och vit morot plus stekta champinjoner.

Detta behövs:
1 kg fransyska eller innanlår av nöt, skuren i cm-tjocka skivor
7 hg skivad lök
Smör för stekning
4-5 msk roux
2 ggr 33 cl öl (jag använde som sagt Kwak den här gången)
1,5 msk socker (farin, muskovado, vanligt efter smak antar jag, jag valde muskovado för farinsockret verkade ha försvunnit)
knappt en liter hyfsat stark buljong (jag använde touch of taste idag)
Persilja, lagerblad, timjan
1 msk rödvinsvinäger

Steg 1a – köttet skivas, saltas, peppras och bryns

Sätt plattan på supermax och placera en stekpanna på den, salta och peppra köttskivorna och stek dem några i taget (inte för många i pannan åt gången, det är dessutom bra om dom varit framme ett tag, men det vet alla) på båda sidorna. lägg det första gänget på botten av en emaljerad gryta, lägg de andra åt sidan.

Steg 1b – löken bryns

Det är rätt mycket lök så stek den i en rätt stor panna på medelvärme, stek den långsamt tills den blir mjuk och gyllenbrun.

Steg 1c – gör rouxen

Ungefär lika delar smält smör och mjöl får fräsa ihop tills nötig doft och ljusbrunt.

Steg 2 – kött och lök varvas

Lägg ett första lager lök ovan på bottenlagret med kött (som du saltat och pepprat) och så ett lager kött och ett lager lök till. Toppa med (eller stoppa in mellan lagren, jag tror inte det spelar så stor roll) persilja och timjan sammanbundna och ett lagerblad.

Steg 3 – deglacera pannorna och häll över kött och lök

Sänk värmen på pannorna lite och häll en flaska öl och lika mycket buljong i varje. Skrapa och låt koka upp. I med sockret och ett par msk roux i varje. Vispa och koka upp. Sila ner över kött och lök.

Steg 4 – ställ in i ugnen
Sjud upp grytan på platta och sätt in grytan med lock i ugn förvärmd till mellan 100 och 125 grader. Låt den stå där i minst 2,5 timmar. Mot slutet kan man ta av locket. Och precis innan man ska servera skvätter man i lite rödvinsvinäger.

Steg 5 – ta ut ur ugnen

Det kan vara läge att dricka öl till, just nu istter jag med en Stille Nacht som fyller en direkt. Mums!!! Såsen såsen såsen!

8 kommentarer leave one →
  1. noac permalink
    2009/02/03 13:34

    hittade denna på spotify

    Bon Iver – ”For Emma, Forever Ago”

    kan vara 2008 års vackraste skiva

  2. Patrik permalink
    2009/02/03 20:40

    jo, jag lyssnade en del på bon iver när det nu var den kom, och gillade, men den fastnade inte riktigt

  3. Markus F permalink
    2009/02/03 22:34

    Bloggrecept i tre delar, köttgrytor fotade rakt upp och ner… jag är med.

  4. Patrik permalink
    2009/02/03 22:53

    @Markus F: tackar! viss inspiration till nystarten finns ju

  5. Anders permalink
    2009/02/04 23:39

    Mmm, den där köttgrytan ska jag nog pröva. Är en sucker för köttgrytor.

  6. Anders permalink
    2009/02/04 23:39

    Mmm, den där köttgrytan ska jag nog pröva. Är en sucker för köttgrytor.

  7. Anna permalink
    2009/02/06 21:25

    ÄNTLIGEN! Mer mat! (och själv bloggar jag knappt alls eftersom jag jobbar som en idiot för tillfället)

Trackbacks

  1. Boeuf aux oignons (märgpipa i gryta med lök och rhônevin) enligt Julia Childs « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: