Hoppa till innehåll

Sallad med flankstek runtom

2007/07/03

Jag känner att jag mest sitter och dödar zombier på wii’n och ligger sådär lagom efter med sammanställning av senaste tidens matlagning.

Söndags: V’s vänner var förbi och jag körde en flankstekssallad varpå alla undrade om
det var Atkins och man skulle ju lätt kunna tro det antar jag, men sen den där lunchen på Tony’s i Florens sommaren 2000 äter vi oftast köttbitar enbart med sallad och citron eller lime. Fast inte den här gången, den här gången gjorde jag en variant på AB’s salade d’onglet eller nåt kan det hetat. Det här räcker till 6 pers och alla blir mätta och man kan ju alltid äta bröd till eller nåt.

Det här behövs:
2 flankstekar utan hinnor (dom tar LL bort), sammanlagt ca 1,5 kg, delade i bitar om 4 gånger 2 cm

Marinad:
1 knöl ingefära, kanske 5 cm, riven
6 vitlöksklyftor, hackade
8 msk soja (jag tog vanlig mrs cheng mushroom)
4 msk kecap manis

Sås:
salt (behövs inte om man inte vill ha riktigt salt) peppar
2,5 dl vitt
2 dl kalvfond
1 msk eller två demi-glace (finns på Heleneborgsgatan 3)
4 msk soja
2 msk kecap manis
1 cm ingefära riven
3 vitlöksklyftor, skivad
slät persilja

Sallad:
300g blandad sallad
3 schalottenlök, skivad
1,5 dl rödvinsvinägrett

Denna maträtt görs enligt följande

Steg 1: Blanda ingredienserna till marinaden

Steg 2: marinera kötter över natten, häll av vätskan, skrapa av vitlök och ingefära hjälpligt

Steg 3: stek (het panna förstås) köttet lite mindre än om du skulle äta det direkt, okej 2-3 minter per sida, lägg åt sidan

Steg 4: häll vinet i heta pannan, skrapa, reducera

Steg 5: häll i fond, soja och manis, vispa i demi-glacen, reducera

Steg 6: i med vitlök och ingefära, koka en liten liten stund

Steg 7: i med köttet, puttra en minut

Steg 8: blanda sallad med vinägrett och lök, lägg på stort fat

Steg 9: plocka upp köttet och lägg runt sallad

Steg 10: häll på såsen

Nu har jag gjort ett rätt stort antal av Antony Bourdains recept och de är rätt lika, speciellt såserna. Det ska i vitt vin, det ska skrapas. Det är en god sås förstås, det är en jävligt god sås förstås.

Observera dock att i det här receptet saknar såsen senap (dressingen består ju till viss del av det förstås och det hela blandas ju på fatet, men ändå) och dessutom tillkommer ju soja (och kecap manis men det är mitt tillägg), så lioten skillnad blir det. Såsen är helt jävla svart och smakar hur mycket som helst så var försiktig med salt och kanske även vin. Vi drack ett billigt bordeaux, det krävs lite bett och kraft men det är meningslöst med såna där dyrare.

Är ni hungriga kan ni alltid äta en risotto som primo, men det kan inte jag laga.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: