Sallad med flankstek runtom
Jag känner att jag mest sitter och dödar zombier på wii’n och ligger sådär lagom efter med sammanställning av senaste tidens matlagning.
Söndags: V’s vänner var förbi och jag körde en flankstekssallad varpå alla undrade om
det var Atkins och man skulle ju lätt kunna tro det antar jag, men sen den där lunchen på Tony’s i Florens sommaren 2000 äter vi oftast köttbitar enbart med sallad och citron eller lime. Fast inte den här gången, den här gången gjorde jag en variant på AB’s salade d’onglet eller nåt kan det hetat. Det här räcker till 6 pers och alla blir mätta och man kan ju alltid äta bröd till eller nåt.
Det här behövs:
2 flankstekar utan hinnor (dom tar LL bort), sammanlagt ca 1,5 kg, delade i bitar om 4 gånger 2 cm
Marinad:
1 knöl ingefära, kanske 5 cm, riven
6 vitlöksklyftor, hackade
8 msk soja (jag tog vanlig mrs cheng mushroom)
4 msk kecap manis
Sås:
salt (behövs inte om man inte vill ha riktigt salt) peppar
2,5 dl vitt
2 dl kalvfond
1 msk eller två demi-glace (finns på Heleneborgsgatan 3)
4 msk soja
2 msk kecap manis
1 cm ingefära riven
3 vitlöksklyftor, skivad
slät persilja
Sallad:
300g blandad sallad
3 schalottenlök, skivad
1,5 dl rödvinsvinägrett
Denna maträtt görs enligt följande
Steg 1: Blanda ingredienserna till marinaden
Steg 2: marinera kötter över natten, häll av vätskan, skrapa av vitlök och ingefära hjälpligt
Steg 3: stek (het panna förstås) köttet lite mindre än om du skulle äta det direkt, okej 2-3 minter per sida, lägg åt sidan
Steg 4: häll vinet i heta pannan, skrapa, reducera
Steg 5: häll i fond, soja och manis, vispa i demi-glacen, reducera
Steg 6: i med vitlök och ingefära, koka en liten liten stund
Steg 7: i med köttet, puttra en minut
Steg 8: blanda sallad med vinägrett och lök, lägg på stort fat
Steg 9: plocka upp köttet och lägg runt sallad
Steg 10: häll på såsen
Nu har jag gjort ett rätt stort antal av Antony Bourdains recept och de är rätt lika, speciellt såserna. Det ska i vitt vin, det ska skrapas. Det är en god sås förstås, det är en jävligt god sås förstås.
Observera dock att i det här receptet saknar såsen senap (dressingen består ju till viss del av det förstås och det hela blandas ju på fatet, men ändå) och dessutom tillkommer ju soja (och kecap manis men det är mitt tillägg), så lioten skillnad blir det. Såsen är helt jävla svart och smakar hur mycket som helst så var försiktig med salt och kanske även vin. Vi drack ett billigt bordeaux, det krävs lite bett och kraft men det är meningslöst med såna där dyrare.
Är ni hungriga kan ni alltid äta en risotto som primo, men det kan inte jag laga.