Hoppa till innehåll

Confit de porc (eller konfiterad fläskkarré), ett tidigt försök

2009/08/18

Kött tillagat i fett. Ofta ankfett, ibland gåsfett eller olja, eller som här i svinister. Det är att konfitera. Det blir gott och saftigt och gott och fett och fint men inte för fett (vad är det), men gott. Det håller sig länge i kylen och fettet/istret går att återanvända till att steka saker i. Oftast konfiteras anka och fläsk. Jag har inte hittat jättemånga recept på konfiterad kalvbräss eller flankstek eller lammnjure. Däremot förekommer konfitering av odefinierad lammdetalj. Svinister är lätt att göra och gott och nyttigt.

Jag har konfiterat lite av varje tidigare (fläsksida, vitlök, griskind), men inte karré, det borde ju funka utmärkt och när jag höll på och försökte tömma frysen förra helgen tog jag den stora biten karré som låg där och behandlade den ungefär som föreskrivs i Bruce Aidells bok om gris (jag tror boston butt motsvarar ungefär karrén och gör det inte det så spelar det ingen roll längre). Nu är ju konfitering ett sätt att undvika torrt, men jag tror karré ändå gynnas av sitt insprängda fett, på sätt att det gör sig extra lämpligt för den här typen av tillagning.

Jag drabbades av bildkaos och det tog lite tid, men nu så:

För att konfitera fläskkarré behöver du i princip bara rejält med kött, lite kryddor, några grönsaker och tillräckligt med ister för att täcka köttet där det ligger i grytan. Utrustning som kan var bra att ha är en kniv, en gryta och en ugn.

Hacka rejält med örtkryddor och blanda med stora tärningar av köttet, salt och peppar. Låt marinera i kylen ett dugn eller nåt. Täck botten av en rejäl gryta med lök, vitlök och ytterligare örtkryddor. Lägg köttet ovanpå och täck med rejält med smält ister. Se till så att inte köttet sticker upp för då kan det läcka ut grejer (haha, det vet jag inget om). Låt stå i ugnen i 4-5 timmar på 150 grader (eller lägre skulle jag tippa blir bättre men nu följde jag ett recept, ju). Ta ut och lägg över köttbitarna i burkar, sil av fettet och låt köttsafter etc sjunka. Häll rent fett över kött. Låt står i kylen i två veckor minst.

Vi har inte ätit ännu! Återkommer!

Å så lite musik:

8 kommentarer leave one →
 1. 2009/08/18 16:38

  Himmel och plättar vad gott det lät ! Jag testar hörrö !

  Värsta bästa julklappen jue .

 2. 2009/08/21 20:33

  glöm inte att burkarna ska vara ”steriliserade”, jag brukar hälla kokande vatten i dem, det räcker säkert inte, men är snabbare och lättare än att koka dem i en gryta

 3. 2009/08/21 23:07

  Det ser vansinnigt gott ut. Du ska veta att jag tänker på din rilette med jämna mellanrum. Måste prövas i höst! Kanskle t o m detta, om jag får fingrarna ur?

 4. 2009/08/21 23:21

  börja med rilletten, receptet på bloggen är optimerat och det är så himla lätt

  det här vet jag ännu inte om det är bra, låt mig testa mera, ska beställa gris snart!

Trackbacks

 1. Oppstekt rillettes « Griskindspatrik
 2. 2010 in review « Griskindspatrik
 3. Snabb fredagsmiddag – fläskkarré i skivor « Griskindspatrik
 4. En bild på vad som kan bli himlen « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: