Hoppa till innehåll

Lussekatter – en banal reflektion

2011/11/27

Hej!
Jag bakar inte. Jag har försökt mig på surdeg och vildjäst. Det är ju min plikt som medelålders man på Södermalm. Men det var flera år sedan och i övrigt är sanningen att jag inte bakar. Jag bakar alltså inte. Mitt område inom matlagningen ligger på bryta ner-nivå och bakning handlar ju om att bygga upp.

Men nu är det visst första advent och nog bör min son kunna kräva lite lussekatter på första advent?

Inget experimenterande dock, fram med Bonniers kokbok. Eller Bonniers kokböcker. En från 1960 och en från 2002. Sara Danius skrev trevligt om skillnaderna mellan olika årgångar av Bonniers Kokbok i vintras.

Jag nöjer mig med att konstatera att 1960 föreskriver mjölk och 3 dl socker där 2002 föreslår lättmjölk och 1,5 dl socker.

Jag följde receptet från 1960. Använde det vi kallar röd mjölk. Tyckte de blev lite väl mörka i färgen, gräddade kanske väl länge, men provsmakarna tyckte de var perfekta.

katter

En veckolista på det.

2 kommentarer leave one →
  1. 2011/11/29 10:34

    Bra jobbat. Lussekatter är inte det lättaste då saffranet har en tendens att torka ur. Önskar dig en fin andra advent!

  2. 2011/11/29 10:35

    PS Just nu skriver jag väldigt lite på Taffel – pga tidsbrist. Om du vill byta länken för mer läsning nedan får du gärna för just nu försöker jag uppdatera bloggen regelbundet. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: