Lussekatter – en banal reflektion
Hej!
Jag bakar inte. Jag har försökt mig på surdeg och vildjäst. Det är ju min plikt som medelålders man på Södermalm. Men det var flera år sedan och i övrigt är sanningen att jag inte bakar. Jag bakar alltså inte. Mitt område inom matlagningen ligger på bryta ner-nivå och bakning handlar ju om att bygga upp.
Men nu är det visst första advent och nog bör min son kunna kräva lite lussekatter på första advent?
Inget experimenterande dock, fram med Bonniers kokbok. Eller Bonniers kokböcker. En från 1960 och en från 2002. Sara Danius skrev trevligt om skillnaderna mellan olika årgångar av Bonniers Kokbok i vintras.
Jag nöjer mig med att konstatera att 1960 föreskriver mjölk och 3 dl socker där 2002 föreslår lättmjölk och 1,5 dl socker.
Jag följde receptet från 1960. Använde det vi kallar röd mjölk. Tyckte de blev lite väl mörka i färgen, gräddade kanske väl länge, men provsmakarna tyckte de var perfekta.
En veckolista på det.
Bra jobbat. Lussekatter är inte det lättaste då saffranet har en tendens att torka ur. Önskar dig en fin andra advent!
PS Just nu skriver jag väldigt lite på Taffel – pga tidsbrist. Om du vill byta länken för mer läsning nedan får du gärna för just nu försöker jag uppdatera bloggen regelbundet. DS