Hoppa till innehåll

Inte rökig biff stroganoff i alla fall – på ytterlår

2011/11/06

Först och främst en massa musik som jag inte får glömma. Jag vet att ni tycker att för mycket musik i inläggen är enerverande och jobbigt och att det stör sikten och gör mina inlägg opedagogiska och fula. Trots det kommer här en hel rad skitbra grejer innan det nedan handlar om mat.

Tack!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Först tänkte jag göra råbiff av det ekologiska ytterlåret. Man kan nämligen göra råbiff på alla nötdjurets styckdetaljer (lammets och svinets ocskå, för övrigt, mer om det nån annan gång). Men förkyld som jag är bestämde jag mig för något varmt i stället. Ytterlår (bottom round) är grytkött, kött för långkok. Kött för vin. Men inget vin hemma. Belgisk köttgryta skulle kunna funka. Kände inte för det dock. Så det får bli en kortare tillagning för det här köttet är supergott och jag tror det fixar kortare tid bra. Och jag hittade faktiskt ett stroganoffrecept i en kokbok som använde ytterlår istf filé eller ryggbiff. Fixade runt lite med det och så blev det såhär ungefär.

Strimla upp en bit ytterlår på cirka 500 gram. Skiva först tvärs över (VIKTIGT!) fibrerna. Knappt 1 cm tjocka skivor. Skär varje skiva i knappt 1 cm tjocka strimlor. Hetta upp rejält med talg eller annat fett. Riktigt varmt. Stek cirka 10 strimlor åt gången så de får ordentlig färg. Dvs brun mot svart. Skiva upp en lök. Strimla en röd paprika (jag var skeptisk här, men det blev bra, kan uteslutas dock om rädd för paprika). När köttet är färdig, häll av fett, låt grytan svalna en aning och dutta i mer fett. Ner med lök och paprika. Rör runt lite. I med köttet igen. Låt steka tills löken är lagom brynt, lite mer än svettig. Smaksätt med 1 tsk kajenn, 1 msk paprikapulver, 2 msk BBQ-sås, 1 tsk chipotlesmaksatt hot sauce (eller mer!), 2 msk tomatpuré, 1 msk dijonsenap. (Gör jag det här igen ersätter jag fulpaprikepulvret med rökt och skippar BBQ-såsen). 3 dl grädde. Sjud upp. Servera med saltgurka och nåt smetanasubstitut om du inte har smetana.

OBS! Passar bra att byta ut köttet mot lever.

EDIT. Nog kan jag bjuda på en veckolista också. ENDIT.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: