Tartiflette 2011 – en pseudotraditionell savojardisk potatisgratäng med ost och fläsk
Tartiflette är som en potatisgratäng med fläsk och med reblochonost. Namnet kommer från det savojardiska ordet ”tartifles” som betyder potatis och har alltså inget med nån ”tarte” att göra. Såvida inte även typ ”tarte” kommer från det savojardiska ordet ”tartifles” eller tvärt om eller nåt.
Receptet nedan har jag tagit från en ful fransk hemsida. Franska hemsidor är nästan alltid fula. Och opraktiska. Och rätt kassa. Faktiskt. Den fula franska hemsidan påstår för resten att tartiflette uppfanns (i strikt patenträttslig mening skulle dock åtminstone inte jag betrakta det som en uppfinning) på 80-talet för att öka försäljningen av Reblochon (lite som flintastek alltså, men godare). Detta betyder rimligen inte att tillagningssättet inte är traditionellt. Jag menar potatisgratäng med fläsk och ost, låter hyfsat gammaldags. Eller? (En gång i tiden hörde jag för resten något om lufsa, det slår mig att tartiflette kanske inte så långt från den maträtten.)
Det går bra att äta tartiflette med en grönsak, en sallad, något lätt och kanske syrligt. Det är ju så mycket tungt i den, kan vara gott att bryta av med nåt. Det går också bra att äta tartiflette tillsammans med nån typ av fläsk. Långbakad fläskbog till exempel. Det gjorde vi. Och vi drack samma vita vin till, som jag använde i tartifletten eftersom jag gillar regeln att dricka till det man använder i. Eller nåt. Dessutom var fläskbogens yta lite syrlig så det funkade fint.
Nåja, receptet finns alltså här.
Nedan med bilder och på svenska. Glöm inte att sätta på ugnen (180 grader).

1 kg potatis, ska egentligen vara lite mjöligare sort, men den här fastare funkade riktigt bra, bättre tror jag

ta en halv reblochonost, den gröna pricken indikerar kvalitet, kan vara grön är bäst, röd okej och vit inget att ha!

ställ in i den 180 grader varma ugnen, tydligen ska den inte få för mycket färg så lägg en plåt över
Observera att jag borde ha använt ankfett när jag stekte lök och potatis.
Observera att reblochonosten är som bäst och tartifletten som godast under perioden slutet av juli till början av november. Det vill säga nu!
Observera att där i de franska alperna även går att på restaurang beställa Babyflette. Ett mysterium.
Oj, så gott det ser ut!