Skip to content

Bostadsbyte 3 2011, Haute Savoie – Ost och potatis (och lite korv)

2011/08/09

Som en slump sådär. Rakt över dalen, på andra sidan väg D269 (Route du Col de Bluffy), ligger Ferme de la charbonniere. De har ett museum om osttillverkning och bilder på fjärilar. Inget av detta tog vi del av. Vi åt bara på restaurangen. Rustik och traditionell Haute Savoie-mat.

Haute Savoie är, precis som övriga franska rena alpdeparement, rätt mycket potatis och ost. Det är det som serveras. Det kan dyka upp en korv också, eller nån annan charkuterivara. Men det man slås av är all ost och potatis. Framför allt ost. Det passar mig rätt fint. Jag gillar.

Ost.

Frankrike.

Ost.

Rätt mycket har sagts om ost och Frankrike. Jag nöjer mig med att påstå att de kan det där med ost i Frankrike.

I Haute Savoie dominerar tre sorter: Reblochon, Tomme och Beaufort.

Beaufort är en Gruyère-liknande ost, men vi åt ingen sådan i Haute Savoie av någon anledning. Den finns dock att köpa i Stockholm och är så jävla god. Mycket godare än Gruyère (Schweiz) och Comté (Juratrakten). Används bland annat till ostfondue.

Reblochon används till allt möjligt, reblochonade, tartiflette, raclette. Vi åt en hamburgare med reblochonsås på ett café i Menthon St Bernard.

burgare med reblochonsås

Tomme äter man som den är.

Tommes de Savoie som den är.

Ferme de la charbonniere serverar en ost de kallade Gruyère Savoyard. Precis som de serverar en tomme de Savoie och en Reblochon. De erbjuder ett rätt stort antal olika menyer där alla innehåller en tallrik med dessa tre gårdens ostar, där alla innehåller en charktallrik plus cornichoner, där alla innehåller sallad och frukt, där nästan alla innehåller kokt skalpotatis. Den enda skillnaden menyerna emellan är egentligen huvudrätten där man kan välja mellan två sorters korvar (diots och pormonier), raclette, reblochonade, tartiflette och fondue savoyarde.

Ost och potatis!

Mat för någon som kroppsarbetat ett dygn.

God mat.

Vi valde pormonier respektive raclette och blev oerhört nöjda. Pormonier tycks vara en färsk korv baserad på fläskkött smaksatt med grönsaker i form av bland annat mangold och purjolök. Serveras kokt med skalpotatis och en färskost som också kallas Tomme. Väldigt god. (Diots är också färska, men mindre fläskkorvar som serveras kokta i vitt vin.)

Vi drack ett lokalt vitt till det hela. Rullade hem.

matsal


en glad familj


charktallrik, framför allt patén var mycket god


vin


fläsk- och vinägrettsallad!


raclette


pormonier


Tomme, Gruyère Savoyard, Reblochon

Så var det med det! Rekommenderas!

Advertisements
6 kommentarer leave one →
 1. 2011/08/09 15:09

  vet inte om du bor i sthlm, men åt en pulled pork macka på marie laveau igår. kom osökt att tänka på dig =)

  den serverades som i ett hamburgerbröd, med ganska stark sås, lök, sallad o majonäs. smakade helt ok! har aldrig sett pulled pork på nån restaurang i sthlm tidigare så det var lite skoj. har gjort det ett par ggr själv men kan inte säga att jag blivit supernöjd så mina referensramar kanske är lite sneda. skall dock fortsätta pröva.

  • 2011/08/09 15:41

   Jag känner mig oerhört hedrad när jag hör att du tänker på mig när du äter en pulled pork-macka.

   Traditionellt serveras pulled pork på en sk caesar bun, vilket i princip är ett hamburgerbröd. Jag tycker sånt bröd oftast är rätt trist och väljer därför oftast tortilla i stället.

 2. 2011/08/09 15:27

  Låter (och ser ut) som ren och skär lyx i mina öron. God ost, god korv, gott vin och kanske lite paté. Det behövs verkligen inte mer.

  • 2011/08/09 15:42

   jepp, ren och skär lyx, precis som omgivningarna, i alla fall så här års

 3. 2011/08/11 12:22

  Tomme är ju osten som används i aligot, det franska potatismoset som är lika delar tomme-ost och mosad potatis (och vitlök och lite smör ). Väldigt gott och elastiskt så man kan dra ut det i långa strängar.

  • 2011/08/11 15:19

   Ja, men d gller det Tommes de Laguiole eller Tomme d’Auvergne. Det vill sga tomme-ostar frn centralmassivet. Tomme lr fr vrigt vara ett ord som betyder ost helt enkelt .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: