Skip to content

Steka entrecôte

2011/04/02

Ja, det här är ju inte nåt vetenskapligt, men så här gjorde jag i går och det blev makalöst gott. Dels pga tillagningssättet, dels pga det fantastiska köttet och dels pga det goda gorgonzolasmöret. Det handlade om rätt tunna entrecôte-bitar och inte så många. Jag tycker det är bäst att använda mycket stekfett (olivolja och smör, för hetta och smak) så att hettan kommer åt biffens hela yta.

Det var nåt mer,men jag har glömt.

Ska du steka till flera och vill ha rejäla bitar gäller detta.

låt entrecôte-bitarna bli rumsvarma


putsa och salta dem


lägg putset i varm panna för att rendera eventuellt fett och för att få något smaskigt att tugga på


häll på 3-5 mm olivolja


höj värmen och när hett, lägg i en rejäl klick smör


vänta tills smöret smält och slutat bubbla


i med köttet och stek 30-150 sekunder beroende på hur du vill ha dem och beroende på hur tjocka de är, ska du steka mer än 60 sek, kan du lyfta lite på dem efter just 60 sek för att släppa in lite varm olja, så de blir jämnt stekta


vänd på köttet, upprepa, men skyffla runt dem lite


vila köttbitarna på nåt (om du inte ska steka så många)


dutta lite av valfritt gott smör på dem


kör runt lite valfritt gott smör på varma tallrikar


lägg köttet på smöret


sallad runt, i det här fallet med en citronette bestående av citron och olivolja för att bryta av mot allt fett


gott

6 kommentarer leave one →
  1. 2011/04/02 17:38

    Sååå gott!

  2. 2011/04/05 07:30

    Jag har inte ätit frukost – nu blev jag hysteriskt hungrig! Hur gott som helst…

  3. Peter B permalink
    2011/04/09 10:45

    JA!

Trackbacks

  1. Gorgonzolasmör, kanske « Griskindspatrik
  2. Lammtunga på salladsblad « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: