Skip to content

Ni kan kalla det strömmingsrillettes om ni vill …

2011/02/09

… men jag tänker säga krukströmming.

Sånt där jag petar ihop en kväll en onsdag i februari.

Köper 1 kg hel strömming. Tar ur den. Lägger den i en ugnsfast form. Delar 6 vitlöksklyftor i 3 delar styck och lägger i så många strömmingar som det räcker till. Gör samma sak med 4 lagerblad. Saltar och pepprar. Ställer in i 180-gradig ugn. Låter stå i 8 minuter. Tar ut och försöker vända strömmingarna så gott det går (inte så mycket). Ställer in i ugnen igen. Ytterligare 4-8 minuter tills strömmingarna är precis färdig lagade. Låter svalna.

Under tiden: Smälter 250 gram smör tillsammans med 2 hackade vitlöksklyftor. Låter grumset skunka. Pressar en citron. Plockar fram lite kajenn.

Plockar strömmingen i små bitar. Tycker det är svårt att få bort benen och skinnet, men oroar sig inte så mycket. Det är ju strömming. Häller 2/3 av det skirade smöret över strömmingen. Citronsaften. Kryddar. Rör ett varv. Fördelar i små formar. Kylen.

Jag saknar också en bild på pillet.

EDIT De har tydligen diskuterat bananskalning på SVT. Jag var tvungen att byta video.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: