Hoppa till innehåll

Kalvsylta

2010/12/22

Plikttrogen som jag är berättar jag nu om kalvsylta. Det är jättelätt att laga till. Även om den här versionen (Tore Wretmans) delvis finns över hela nätet skadar det inte att förklara hur man gör. Är du med?

1 kg kalvrygg och 1 kg kalvlägg, båda med ben, kokas upp i någon form av buljong (företrädesvis skinkspad, men även grisfotsspad går fint) och skummas av.

Vitpepparkorn läggs till. Sjuds tills kött lossnar från ben. Köttet plockas upp och gafflas och hackas i småbitar Tore vill att man skär i kuber,men jag är uppvuxen med en mer trådig variant och tar till mig gafflingsmetoden från alla dessa rilletter. Hackar den ena häften och gafflar den andra.

Buljongen silas genom dubbla lager linneduk, sjuds ner en aning och en del hälls över köttet. Det ska bli en formlös massa som ser obegripligt oaptitlig ut. Kryddas. Hälls i formar och ställs in i kylen. Stelna.

2 kommentarer leave one →
  1. 2010/12/30 16:13

    jävla skit jag hann inte med syltan i år heller. snart jul igen, men som sagt, det behöver inte vara jul för att äta sylta. gillar gafflingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: