Hoppa till innehåll

Lägga in sill, del 2 – lagen

2010/12/18

1-2-3 och 1-2-2 är vanliga proportioner mellan ättiksprit, socker och vatten.

Det är viktigt att hålla sig till beprövade recept när man lägger in sill för att ingen obehaglig Clostridium botulinum ska må bra i blandningen. Gör den det kan man bli förgiftad (botulism). Okej, det var ju ingen kul början, men det nämns så sällan och botulism är livsfarligt. Dessutom är just sillinläggningar den vanligaste orsaken till botulism. Dra INTE ner på ättikspriten. Använd inte lagen till mer sill än föreskrivet (rimligen kan man däremot använda mer lag).

EDIT: OBS! att det här alltså är vad Smittskyddsinstitutet skriver, men de skriver också att antalet fall av botulism i Sverige sedan 1969 uppgår till 11 stycken. ENDIT.

En ofta förvirrande omständighet när det gäller inläggningsrecept är vilken ättika so ska användas, ibland står det ättika, ibland ättiksprit, ibland hushållsättika. Jag brukar köra på ättiksprit. Det blir gott och den är förhållandevis stark (12%) vilket är viktigt ur säkerhetssynpunkt (surt är dåligt för Clostridium botulinum). Dessutom är det den vanligast förekommande benämningen i recepten jag sett.

De två recept jag följer (currysill och enbärssill) är olika vad gäller mängden vatten, men grundprincipen är densamma.

Behöver (se respektive recept för mängd):
Vatten
Socker
Ättiksprit
Kryddor

Gör:
Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp (går snabbt) och låt svalna (tar lång tid).








Återkommer efter lunch då själva inläggningen börjar. Ses!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: