Skip to content

Ett currypulver

2010/12/18

Nu är det snart jul och sill och sånt. Jag gillar att ha currysill på julbordet.

Då behöver man curry. Eller egentligen behöver man en kryddblandning av indisk/pakistansk typ som vi i Sverige brukar kalla curry. Curry betyder helt enkelt gryta eller soppa.

Det finns därmed ingen speciell currykrydda även om vissa kryddor brukar vara återkommande i currypulver/blandningar. Bland annat är bockhornsköver, muskot, koriander, spiskummin, senap, kardemumma, fänkål, gurkmeja (som inte alls bara färgar utan har smak och lukt också) och kanel exempel på sådana. Sen ska kryddblandningen vara lite stark också så det brukar förekomma någon typ av chili också.

Jag tror personligen att de enskilda kryddor vi i Sverige förknippar med curry är bockhornsklöver för lukten och gurkmeja för färgen, eller jag tycker i alla fall att lukten av bockhornklöver luktar curry, blablabla.

En blandning av kryddor alltså. Jag bestämmer mig för att i fortsättningen kalla det currypulver. Jag tänkte som sagt ha det till en sillinläggning, men det blir så mycket att det kommer räcka och bli över till annat.

Det här receptet kommer för övrigt åtminstone delvis från Madhur Jaffreys Curry Bible.

Behöver:
2 msk korianderfrön
1 msk spiskumminfrön
2 tsk svartpepparkorn
1½ tsk bruna senapfrön
5 kryddnejlikor
3 torkade, heta röda chilifrukter, smulade (de är starka, se att till att inte klia dig i ansiktet eller någon annan känsligt ställe)
1 tsk bockhornsklöverfrön
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk kajennpeppar
1 tsk chilipulver

Gör:
Värm upp en gjutjärnspanna (det går nog bra med andra stekpannor också) tills den är mellanvarm. Lägg i koriander, spiskummin, pepparkorn, senapsfrön, kryddnejlikor och chilifrukter. Rör runt. När det ryker lite lite och doftar lägger du i bockhornsklövern och gurkmejan. Rör runt 10 sekunder och häll av på en tallrik för att svalna. Tillsätt kajenn- och chilipulver. Mal rubbet i en kvarn.

Såhär:

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: