Hoppa till innehåll

Typ burgundisk gryta på lammbog (épaule d’agneau à la bourguignonne), med inspiration hämtad från Elizabeth David och Julia Child

2010/12/07

Jag läser både Elizabeth David och Julia Child. Child säger att man kan göra en gryta enligt böff-receptet (OBS! ungefärligt), men byta ut nöt mot lamm. David säger att man kan göra en böff med en hel bit kött i stället för grytbitar. 1+1=2 och då gör jag väl en burgundisk lammgryta.

Eftersom jag fick en massa lamm av min syster och svåger som faktiskt hade några bakom huset. Och lammbog ingick. Bogbladsstek.

OBS! Bara så här i förväg. En påminnelse. Glöm inte att garnera med löken samtidigt som du värmer köttet. Då slipper du att, som jag, efterhandskonstruera.

OBS2! Jag har hittat på det franska namnet. Klaga gärna.

Dag 1 behöver du:
1 bogbladsstek (ca 1,5 kg)
1 flaska vin
4 vitlöksklyftor
Dag 1 gör du:
Lägg lammköttet i en påse och fyll med vin. Lägg i kylen över natten.

Dag 2 behöver du:
4 msk ister eller olja
2 gram färskt sidfläsk
1 liten morot (jag är försiktig med morot, vill du ha mer, ta mer)
1 dl konfiterad gul lök (det går bra med en hackad rå lök också)
2 msk mjöl
1 msk tomatpuré
1 liter mörk buljong
Kryddor (exempelvis lagerblad, timjan, kanske rosmarin) efter smak

Dag 2 gör du:
Plocka upp lamm ur vin och torka av. Strimla sidfläsket och stek det brunt i fettet i stor gryta. Plocka upp. Stek lamm ordentligt runt om i fettet. Plocka ur. Stek skivade morötter (och lök om du använder rå) i fettet. Häll bort fettet. Lägg tillbaka fläsk och lamm hos grönsakerna. Mjöl på, rör runt (haha, vänd på steken). In i ugn på 175 grader 4 minuter. Vänd, 4 minuter till. Häll på vinet och vitlöken du marinerade lammet i. Häll på buljong så det täcker. Tomatpuré, kryddor. Koka upp på spisen. Ställ in i ugnen som du förutseende satt på 175 grader. Jag körde utan lock och sänkte till 125 efter 1-2 timmar. Totalt fick grytan stå och laga i ungefär 4 timmar (kanske mer). Man kan köra med lock också förstås, men jag gillar bryningen som blir på ytan utan lock. Ställ in i kylen och låt gosa till sig över natten. Ärligt talat gör jag aldrig så, jag låter grytan stå i ugnen, men det är väl egentligen inte att rekommendera.

Dag 3 behöver du:
Bräserade smålökar (kolla ovan nämnda boeuf-recept)
Brynt svamp (se ovan pss), (jag använde trattisar den här gången)

Dag 3 gör du:
Fixa i ordning lökar och svamp. Plocka kött ur buljong och sila av såsen. Lägg fläsk med kött (du kommer att få med en del av lök, vitlök etc, det blir inte så snyggt, men va fan, det blir gott). Reducera såsen till önskad konsistens (den är rätt stark så gör den inte trögflytande). Lägg till baka kött och ös. Lägg i svamp och lök och värm upp. De andra i min familj tycker man ska äta burgundisk gryta med tagliatelle, men andra kolhydrater går förstås bra också.

En sak till. Jag är inte alltid jättedetaljerad även om det verkar så. Jag är inte heller jättenoggrann med språket. Är något ologiskt eller konstigt på något annat sätt. Hojta till är du snäll.

Dubbelmums.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: