Skip to content

Bostadsbyte – sommaren 2010, Ross, Marin County, CA, USA

2010/10/05
by

Jag erkänner, nedanstående beskrivning av vårt bostadsbyte i somras är inte klart. Saknar utflykt till Yosemite, till San Francisco, till Bubbas Diner… Men hellre att jag publicerar det nu än aldrig. Orkar inte ens korrläsa!

Vi fick napp rätt tidigt den här gången. Eller familjen Kemp fick napp. Norr om San Francisco. Hus och bil. Först tänkte vi att det bar ett minus att de saknade pool. Det är ju semester och badmöjligheter är bra för att hålla Gustav sysselsatt. Inte tillräckligt stort minus. Vi slog till. Det tycktes finnas oändligt med grejer att göra i norra Kalifornien för både vuxna och barn och vuxna barn.

Först trodde vi (eller jag då) att vi skulle till San Francisco, att området norr om Golden Gate Bridge var en del av staden. Så är det inte. Det tar mer än en halv timme att köra in till SF med bil och trekvart med båt så på sätt och vis skulle vi bo i typ Vaxholm. Jag var till en början lite tveksam till det. Utpräglad stadsmänniska och sådär. Nu är jag bara glad.

Ett bostadsbyte börjar ofta med en resa, i vårt fall en flygresa, en lång och skitdyr flygresa och under hela resan är man lite osäker på om det verkligen finns en bostad på destinationen. Även om man som vi haft långvarig mejlkorrespondens med de andra vet man ju aldrig. Eller det har visat sig att det vet man ju. Jag har inte hört talas om nån bluff. Men vi var nervösa i alla fall. Vi är lite så, ger oss in i saker och är nervösa. Rätt okej egentligen.

ARN-ORD-SFO. Ser Glee-piloten två gånger. Sideways en gång och det känns relevant. Airporter till Larkspur Landing och det är när vi liksom åker runt SF, inte ser skymten av något annat än radhus och träd (det gör vi egentligen, men vi vet inte om det) och plötsligt passerar bron som jag börjar oroa mig för att ”Nu jävlar ska vi bo i Vaxholm eller nåt” och det ska vi alltså och det är alltså okej trots rejält homogent på alla sätt och vis och lång till stan. Men nära till så mycket annat.

Taxi från Larkspur till huset i Ross på gränsen till San Anselmo. Taxichauffören hittar först inte för han vägrar att tro att husen ligger i nummerordning för de där Rossborn, de är så uppnästa och märkvärdiga och gör lite hipp som hej. Men det gjorde det och det var fint och i två våningar och trädgård öde citronträd och tomatplantor och äppelträd men ingen gräsmatta utan betong och det gillar jag. Betong. Det är fint. Gasspis och slöa knivar (återkommer till det en annan dag).

Nu börjar jag undra vart det här leder. Jag är ju på väg hem. Liknar en dagfördagbok. I efterskott. Sådär va?

Eller så handlar det bara om ett strax i efterhand-minne.

Bra hus, inte så bra fördel ing av sängar med bred på övervåningen och två i källaren. Alla är mörkrädda, inte vana vid hus. Lägenhet. Ingen vill sova i källaren. Alla i vad jag kallar sängkammaren. Får det bli.

Planer första dagarna:
Fredag-kolla byn, affär, äta på ekofin resto, glömt namnet.
Lördag-standardturista SF inkl. i första hand Alcatraz och kanske lite Cable car.
Söndag-baseball med SF Giants.

Går enligt planerna. Resultat:
Fredag-hittar och käkar pannkaksfrulle på finfina Marin Coffee Roasters i San Anselmo, hittar och handlar på schysta men dyra Andronico’s i San Anselmo, hittar och äter på franskinspirerad ekonärkrog i Ross, sitter intill mannen som fött upp kossan jag åt. Lite väl salt, annars okej. Inget bestående minne.
Lördag-fryser i Fisherman’s Wharf klockan 10, tar cable till union sq, går via china Towns och embarcadero till Alcatrazbåtsavgångspiren. Alcatraz är toppen. Resten forgettable, men avklarat.

Hepphepp söndag AT&T park, baseball, The Giants tar emot nåt fubbiklag som jag eventuellt glömt namnet på, det var ju jävligt märkligt. Återkommer. Hursomhelst förlorade SF och der var ju skit, men klistrad, hooked och fast i baseball nu och 4ever. Kollade varje Giants-match på tv å har fixat mlb.tv-bonnemang. Suverän åskådarsport och mer om det hos Fredrik. Och suverän arenasport speciellt som arrangemanget med mat å tävlingar och fåniga kläder och. IPA och gul senap över t-shirten.

Vilar några dagar, äter mat. Hälsar på Almedalsveckans bäst klädda i Berkley. Googlar på googleanställd.

Åker till Disneyland. Älska Disneyland! Tillbringar 14 timmar i sträck med fest och firande och fyrverkerier och revbensspjäll. California screamin’. Det är långt mellan SF å Anaheim. Vi tar kustvägen ner (highway 1), stannar i skarvreservatet Morro Bay där vi äter dude-pizza och kollar på en sten från jacuzzin på ballen. Pacific Cost Highway är sjukt vild och vacker. Vi gillar hav, correction, vi älskar hav. Stilla havet är ett hav. Fatta! Och stenar! Livsfarligt.

I-5 hem genom San Joaquin Valley livsfarlig på långtradarviset. Inte lika kul. Kunde man gjort avstickare (nedprio) kunde det kanske vart nåt, men nu var de mest minnesvärda grejerna en fantastisk taco-diner och en enorm fruktansvärd stinkande kouppfödningsfarm. Allt är inte eko i cali. Varmt också, 40 grader.

Fram tills nu har jag haft lite ångest över att inte varit i Sam Francisco ordentligt, inte kunnat följa Susannas omfattande tipslista. Dags till slut alltså, Castro och The Mission och kärleken tar inte slut. Först Färja till fantastiska färjebyggnaden som är ett riktigt matnördmecka (inte för att jag är matnörd). Sen t-bana till Castro. Äter krabbburgar, går till The Mission via Dolores Hänger, bara hänger en heldag, dricker kaffe, kollar i butiker och besöker piratcentret. Yay!

Äter mera (och restaurangerna och maten kommer e.a.g.).

På hemresan ser jag Glee-piloten två gånger till. Kan nog bli junkie.

Advertisements
2 kommentarer leave one →
  1. 2010/10/07 09:58

    Joho, du är visst matnörd. Du vill bara inte erkänna det. Kom ut ur garderoben!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: