Skip to content

Det är faktiskt rätt enkelt

2010/05/18
tags: ,
by

Hej igen. Varit på releasefester på konstrådet och i en källare på Närkegatan. Lite cremantrund under fingertopparna. Men ändå.

Det var det där med kalvonglet. Skulle köpa biff eller entrecote på Willy Ohlsson. Den alltid lika käcka mannen bakom glasdisken sa ”kolla vår nya styckdetalj, kalvonglet”. Tänkte jag ”slaktarbiff, kalv, kan var intressant, köper”. Troligen en halv eller två, men alltså delen var halv inte hel. Osäker. Stekte till Gustav på fredagen. Stekte för länge. Sparade en till söndagslunch.

Gjorde. På söndagen.

Och!

Gott, som i flankstek, som i skirt steak, som i gott. Skillnad? Oklart. Stekte inte så länge. Rått i mitten. Skillnad. Bra. Vill inte välja. Men alltså, löken den här gången, schalottenlök brukar mycket vin, brukar annorlunda. Den här gången. Mer åt stekt lök som i pannbiff och lök. Fast med syra. Skitgott!!! Öl.

Behöver:
smör till stekning
Kött
½ gul lök
salt
peppar
lime- eller citron juice eller vitt vin
1 msk fond

kalvonglet

Om man väljer att ta kort med en fånig iPhone-applikation, då ser en onglet ut såhär.

smör i het panna

Hetta pannan. Smält smöret tills det bryns.

steka steka

Stek onglén på ena sidan. 1-2 minuter.

steka steka

Stek onlgén på andra sidan. 1-2 minuter. Smaksak.

vila vila VILA

Lägg undan onglén. Låt den vila. Ha!

fräsa lök

Häll ur pannan om bränt. Nytt smör. Stek löken. Brun.

llime

Hitta limeklyftor från igår.

såsa

Pressa lime över lök. Frizzle.

fonda

Plocka fram fonden eller demi-glacen.

skrapa

Dutta på en msk plus lite vatten. Sjud ihop.

klart

Skiva köttet. Häll sky över. Och lök förstås. Och servera med sallad.

Det var väl det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: