Skip to content

Vanligaste kycklingrätten

2010/02/07

Vi delar upp ansvaret. Jag bestämmer mat på torsdag, fredag och söndag, Veronica på måndag och onsdag och Gustav på tisdag och lördag. Gustavs val på lördagar pendlar mellan nudelsoppa med kyckling, fish’n’chips och ugnsstekt kyckling. När han väljer ugnsstekt kyckling är det bäst att på ett ungefär följa ett gammalt Jamie-recept och göra såhär:

Köp en inte alltför stor kyckling (Hagby gårds är ibland runt 3 kg tunga, det är jobbigt, man vet fan inte hur lång tid de tar att tillaga, 1,5 till 2 kg är lagom), men gärna åt ekohållet. Salta och peppra här och där. Fyll med örtkrydda efter smak (timjan idag, rosmarin en annan) och en klyftad citron. Gegga in smör under skinnet. Lägg den på rejält med lökskivor. Smör ovanpå också. Ugnen 250 grader, 25 minuter följt av 200 grader, 45 minuter. Se till att den är klar enligt ditt sätt att se det, jag gillar krispigt och rejält stekt (citronen verkar göra att den håller sig saftig i alla fall), ett riktmärke kan vara runt 70 grader mellan lår och kropp. Servera med couscous som du gör såhär: Häll snudd på kokhett saltat vatten på couscous (lika proportioner). Låt stå 10 minuter. Massera nån matsked olivolja. Klicka smör. Ugnen 200 grader, 15 minuter. Gaffla.

Under en del av kycklingprocessen kan det se ut såhär:

kyckling


kyckling


kyckling


Puss!

Advertisements
9 kommentarer leave one →
 1. 2010/02/07 01:11

  och jag har inget steksnöre hemma

 2. Daniel permalink
  2010/02/07 01:17

  Jag såg ett avsnitt med Heston Blumenthal när han är på jakt efter det perfekta receptet på ugnsstekt kyckling, http://www.youtube.com/watch?v=41AHxTR1MqQ. Hans problem som han försökte att lösa var saftigt kött kontra knaprig yta.

  • 2010/02/07 01:32

   jo, det finns väl även beskrivet i hans bok ”in search for perfection”, han håller på och meckar med sprutor och grejer? det är kul, men man orkar ju inte göra så i längden, jamie olivers knep med smör under skinnet funkar väldigt bra

   för övrigt följer jag det ackompanjerande potatis-i-ugn-receptet rätt ofta, senast i fredags till en lite misslyckad men skitgod lammtunnbringa i rulle

 3. 2010/02/08 02:58

  http://www.thefoodloop.com/

  Köpte mina via bokklubb- fyra i en förpackning.

  • 2010/02/08 13:52

   tack, de ska tydligen ha dem på designtorget, så jag susar förbi där i eftermiddag

Trackbacks

 1. Oppstekt « Griskindspatrik
 2. Gustav, fläskpannkaka och Jónsi « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: