Bloggonese – igen och igen och igen del 1
2010/02/06
Jag blev inspirerad av Peter Jägerbros bologneserecept. Förekomsten av en ambitiös bolognesevariant räckte för att min lust till ett omfattande köttfärssåsrejs skulle väckas igen. Jag hämtar en del (det långa köttfräsandet) från Peters recept, men skippar tomatkompottproceduren, en metod som så vitt jag minns kommer från Heston och som jag använt tidigare. Den här gången lägger jag extra energi på sofriton. 5 timmar stektid bara för grönsakerna. I Ad Hoc at Home beskriver Thomas Keller ett sätt att tillreda sofrito fast då enbart med lök och tomat, jag tillsätter morot och selleri förstås. När sofriton är klar häller jag av oljan och steker köttet i den.
Sofrito:
- börja med en stor men tom stekpanna
- ta fram tre stora gula lökar
- mät upp drygt 2 dl olja (jag använde oliv och raps)
- häll oljan i pannan
- hacka lökarna och lägg dem i oljan
- skala två stora morötter
- riv och hacka dem
- lägg dem i pannan
- rör runt, fräs
- fram med sellerin
- hacka den
- samma sak
- fräs
- kryddblanding (fänkål lagerblad och salt, fråga inte)
- lägg kryddorna i fräset, stek länge och långsamt, 2,5 timmar, låg värme
- häll två burkar burkade körsbärstomater i en sil
- pressa
- när det alltså gått 2,5 timmar häll tomat i pannan
- stek i ytterligare 2,5 timmar
- och då ser det ut så här
Fortsättning följer kanske!
3 kommentarer
leave one →
Jag är hedrad!