Hoppa till innehåll

Ett lite annorlunda, men enkelt sätt att tillaga rillettes

2009/11/13

Med betoning på lite. Det är det här som är grejen med den är bloggen. Det spelar ingen roll hur många gånger jag lagat och redovisat. Det kommer alltid tillbaka. För är det gott testar jag igen och då tar jag bilder och inte tänker jag skona dig. Jag har ännu inte smakat den här satsen. Vill den ska vila, gona ihop sig i kylen några veckor först. Men en man i Skåne har testat och han hävdade att det var gott. Kryddorna i te-kulan är hemliga. Dels för att jag glömt bort dem, dels för att K blir så upprörd om jag avslöjar dem. Skillnaderna mot förr består i att jag inte försmälter späcket utan jag bara hackar det å så får det hänga med på kokningen. Jag toppar dock med lite ”gammalt” ister från frysen. Sen har jag kryddat lite mer, men inte anmärkningsvärt mycket. Jo, och så har jag inte bemödat mig med att strimla, gaffla sådär överdrivet mycket. Jag villefå till en lite grövre, mer lantlig variant, där det kan få finnas lite större stycken/klumpar av både kött och späck. Grisen är från Solberga. För mer detaljer hur man beter sig hänvisar jag till grundreceptet.

bogfläsk från Öland

bogfläsk från Öland

kniv och kryddkula

bogfläsk i grytan, rätt stora bitar

späck från Öland

hacka en del av späcket och ner i grytan

018

toppa med svålen

019

och så en rosmarinkvist

053

burka

054

närbild

055

smält extra ister

056

och häll på

11 kommentarer leave one →
  1. 2009/11/13 13:36

    Kryddkula. Varför har ingen sagt det till mig tidigare. Genialt ju. Här har man krånglat till det med muslin. Snygg kniv föresten.

    • 2009/11/13 14:06

      Idén om kulan är från K’s mat och politik. Kniven köpt tillsammans med en såndär styckningskniv på Sandströms för sammanlagt under 500-lappen. Helt okej.

  2. Markus permalink
    2009/12/14 21:54

    Jag fick med några hundra gram talg när jag beställde en låda nötkött från norrbete.se

    Kan jag använda talg istället för späck? Alltså göra rillettes på bogfläsk och nöt-talg?

    • 2009/12/14 22:39

      Jag tror talg kan funka bra. Eftersom det är ett väldigt hårt fett och har hög smältpunkt funkar den väldigt bra till pajdeger och till att fritera i. Jag skulle använda den till fritering, men den funkar säkert till rillettes också. Eller jag vet inte, men ser ingen anlendning till att den inte skulle göra det.

Trackbacks

  1. Utvärdering « Griskindspatrik
  2. Rillettes med en ton av fänkål « Griskindspatrik
  3. Kan vara bra att använda det man har hemma – tankar runt rillettes « Griskindspatrik
  4. Tankar om grisen hemlighet eller hals « Griskindspatrik
  5. Kalvsylta « Griskindspatrik
  6. Carnitas – två (2) varianter (del 1) « Griskindspatrik
  7. Ännu en grisig helg « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: