Hoppa till innehåll

Rillettes på svintunga, griskind och fläsksida

2009/09/17
 1kg färskt sidfläsk

1kg färskt sidfläsk

två svintungor

två svintungor

två griskinder

två griskinder

kinderna i bitar

kinderna i bitar

bort med skinnet från sidfläsket

bort med skinnet från sidfläsket

såja

såja

sidfläsk i bitar

sidfläsk i bitar

svålen kan man fritera

svålen kan man fritera

koka och skölj av tungorna

koka och skölj av tungorna

bryn fläsket

bryn fläsket

bryn fläsket

bryn fläsket

salt

salt

skala och dela tungorna

skala och dela tungorna

i med kind och skalad tunga i bitar

i med kind

i med tunga

i med tunga

ugnen 125 grader

ugnen 125 grader

ugnen 125 grader

ugnen 125 grader

ugnen 125 grader

ugnen 125 grader

ugnen 125 grader

ugnen 125 grader

8 timmar senare

8 timmar senare

sterilisera burkar

sterilisera burkar

ös upp kött i bunke

ös upp kött i bunke

gaffla

gaffla

gaffla

gaffla

späd med vätskan från grytan, svårt att säga hur mycket, känn på konsistensen

späd med vätskan från grytan, svårt att säga hur mycket, känn på konsistensen

ner i burkarna och smeta ister ovanpå, toppa med smält ister

ner i burkarna och smeta ister ovanpå, toppa med smält ister

in i kylen

in i kylen

Ät på gott bröd med cornichoner. Och, ja, det blev gott på det här sättet också!

13 kommentarer leave one →
  1. 2009/09/17 21:35

    haha! tre skärbrädor på varandra!

  2. 2009/09/17 21:42

    Ser fram emot att få smaka på tisdag. Om det finns kvar nåt då alltså.

    • 2009/09/17 21:54

      lugn, det finns det, öppnade första burken igår, har totalt tre små och en stor

  3. Fredric L permalink
    2009/09/18 00:03

    Bara salt? Kanske en gami-bukett i ugns-bressen – eller kör du verkligen helt okryddat ?

    • 2009/09/18 07:02

      den här gången helt okryddat

      jag har kört kryddat och okryddat, möjligen förhöjer lite timjan etc grismaken en aning, men jag skulle faktiskt inte svära på det, det handlar örtkryddor och det handlar om 8 timmar i ugnen

      och absolut inte för mycket salt, jag gillar lite maldon ovanpå id servering

  4. 2009/09/18 07:36

    Det där ska göras. Det borde vara obligatoriskt i hemkunskapen att göra rillettes!

    • 2009/09/18 07:58

      som du ser ovan har jag uteslutit nästan all kryddning, jag vill inte att nåt ska störa, men jag tror som sagt inte en traditionell bukett skadar

  5. 2009/09/18 13:11

    Fanken, jag inser att bilröjningen kommer att stryka på foten.
    Det blir rillette som helguppdrag istället. Och nej, man hinner inte både och under koktiden, bestämmer jag.
    Och påminner mig om att leta upp önos storköksburk med cornichonger också.

  6. Fredrik permalink
    2009/11/12 17:20

    Som köksmästare med varm vurm för äkta mat är det med en glädjens tår i ögat jag följer receptets gång och lovar mig själv att någon gång snart avsätta tid för att göra en ordentlig omgång rilettes.

    Sånt här måste leva vidare.
    Dock föredrar jag den lite mer kryddad, en dragning åt kryddpepparhållet vore nog mumma det 🙂

    • 2009/11/12 18:18

      ja, lite mer krydda kanske inte skulle skada, jag gillar dock att krydda i efterhand

      vidare skulle det här receptet må bra av lite mer fett, inte ovanpå men i

Trackbacks

  1. Oppstekt rillettes « Griskindspatrik
  2. Liten salt griskind « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: