Hoppa till innehåll

Kormaförsök-första kapitlet

2009/05/23

Inspirerad av Andreas och av att Gustav bruka välja kyckling Korma nere på vår kvartersindier Indian Garden tänkte jag lista ut hur man lagar till en sån på bästa sätt. Jag försöker också utreda vad en korma är. Jag läser om Korma i Madhur Jaffreys bok, där finns 3 recept (indiskt, bangladeshiskt och malaysiskt). Jag läser i Camellia Panajbis bok, där finns 8 recept. Och jag läser på wikipedia förstås, djupare än så blir det inte.

Det jag kommer fram till om Korma är följande. Det är inte en rätt förstås, möjligen en typ av rätt i vilken bräsering förekommer. Det verkar som om den har sitt ursprung inom mogulimperiet (eller mugalimperiet då) som dominerade Pakistan, Bangladesh och norra Indien från 1526 till mitten av 1800-talet. Det finns visst inga mugaliska texter om korma. Man kan nog i alla fall säga att den har rötter i muglaimaten även om den inte tillhör den. Därmed har den koppling till persisk mat och jag vet inte om jag kommer längre här, vill ju inte framstå som nån som tror han vet nåt när allt bara är ett klick borta. I Indien och Bangladesh utgör korma en typ av rätt där kött eller grönsaker bräseras i mycket yoghurt och så använder man dyra kryddor men troligen ingen gurkmeja. En blek festrätt helt enkelt.Det verkar som om kardemumma, kanel och saffran är vanligt, precis som nötter och eventuellt russin.

När en korma kallas en korma och dyker upp på restauranger i Europa brukar den vara väldigt mild och ofta rätt söt. Jag tror den Gustav brukar äta är lite grön (av pistaschnötter?). Jag återkommer till en sådan så småningom.

För jag tänkte testa mej igenom dom här recepten och börjar med det Madhur Jaffrey kallar Royal Chicken Korma (Shani Murgh Koma). När man lagar det ser det ut såhär:

Recept från Madhur Jaffrey’s Ultimate Curry Bible (nedskalat och på ett ungefär, jag har mortlat kryddorna i stället för malt dem)

Det här behöver du:

 • ½  tsk saffranstrådar
 • 1,5 msk vispgrädde
 • 2 msk jordnötsolja
 • 4 kardemumma (vad heter dom men skal och allt, pods på engelska)
 • 2 lagerblad
 • 800 gram kyckling (ska vara lårfiléer, men jag hittade inga sådan av vettig kvalitet så det fick bli bröst), delade i små bitar (jag lät de vara för stora, tänk munsbitar)
 • 1 lök, skivad
 • 1 msk strimlad ingefära
 • 3 mortlade vitlöksklyftor
 • knappt 2 msk skållade mandlar
 • knappt 2 msk sultanarussin
 • knappt 1 msk mortlad koriander
 • 1 tsk mortlad spiskummin
 • 1 dl yoghurt (använde ekologisk turkisk)
 • salt
 • 1 tsk kajennpeppar
 • kryddmått garam masala

Å så gör du såhär:

Lägg saffrantrådarna i grädden för att dra i ett par timmar. Fräs kardemumma, kanel och lagerblad i oljan på medelvärme snabbt. I med kyckling och bryn (i omgångar om det behövs). Lägg undan kycklingen men låt kryddorna vara kvar. Fräs löken tills den får färg. I med ingefära och vitlök. Fräs snabbt! Mandel, russin, koriander och spiskummin. Fräs ännu snabbare! Kyckling tillbaka tillsammans med köttsaft. Yoghurt, salt och kajennpeppar. Sjud i 10 minuter på halvlåg värme. Sen höjer du ordentligt och låter all vätska försvinna, det ska bli rätt torrt. I med 1 dl vatten och saffrangrädden plus garam masalan. Sen ska värmen ner snabbt. Vad jag gjorde var flyttade över pannan till kall platta och satte den på ettan. På med tätslutande lock (du kan använda aluminiumfolie eller deg om du inte har tillräckligt tätt lock). Sjud ytterligare 5 minuter.

Ät med ris.

Som sagt, jag hade lite väl stora kycklingbitar och så lät jag saker och ting dra ut lite på tiden så det blev lite torrt. Men den trögflytande geggan till sås med både mandlar, russin och lök i var väldigt finemang. Inte för sött, inte speciellt starkt, men inte heller för milt. Okej, Gustav tyckte den var lite för stark, men han är på invänjningskur så det kommer att ändra sej.

4 kommentarer leave one →
 1. 2009/05/27 07:06

  försöker tänka vad kyckling korma för är för mig…brukar mala mandeln och röra i mot slutet, den reder lite. brukar inte ha saffran men kokar med en kanelstång. och sen brukar jag fräsa med massa chili, inte för det ska vara så bara för att det är gott!

  • 2009/05/27 08:33

   ja, jag får en känsla av att nån form att nötter eller mandlar ingår i de flestas bild av korma

Trackbacks

 1. Kormaförsök – andra kapitlet « Patrik
 2. Gustav, fläskpannkaka och Jónsi « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: