Silversåsen
I en bättre värld hade jag ju förstås vunnit, nu får jag hålla mej till att vara en dåligt förlorande tvåa. Receptet är förstås snarlikt det jag gjorde för några veckor sedan med några detaljförskjutningar i form av köttbyte (högrev mot flank och torkad kind mot sidfläsk) samt lite smaktillsatser (fänkålsfrön och peppar, fisksås, stjärnanis) med betoning på lite.
Annars är jag på väg vidare, jag har idéer om var frukten dyker upp och var jag får en djupare smak, en ännu mer integrerad. Trodde jag tröttnat men inte. Hör av mej när jag vet.
Vi tar bilderna och så får jag se om jag orkar kommentera ikväll.
Sex stycken bitar oxsvans från syd.
0,7 kg flankstek och sex stycken bitar oxsvans från norr.
Köttet från oxsvansbitarna hjälpligt borthyvlat. Flanken fortfarande i stor bit.
Flanken delad i mindre bitar.
Oxskött (svans och flank (kan vara från ko men skulle inte tro det)) mals.
Färs (1,3 kg ungefär).
½ stjärnanis i tesil.
1 dryg tsk fänkålsfrön i tesil (jag är rätt nöjd med den här bilden).
Två burkar körsbärstomater från mutti, med tesilen. Sjuder ett bra tag och det betyder mer än en timme.
Sjuder.
Tillverkar stekfett. Grisfett och vitlök steker tillsammans tills fettet är flytande.
Skiva sidfläsk.
Dela till strimlor och stek.
Sila ner fett i grytan. Ät vitlöken och fettknisprorna. Späd eventuellt med olivolja och smör.
Stek sidfläskstrimlorna i fettet eftersom din stekpanna är för liten. Stek dem tills krispiga.
Stek massa lök (det blir mer lök sedan).
Sidfläsket vid sidan om, klipp det mindre, stöt eventuellt till smulor (nähä det gick visst inte).
Där, där.
Mer lök.
Gummihandskar (plus mycket liten diskborste från dockskåpet)
Riv morötter.
Hacka rivet.
Selleri.
Smör och olja.
Stek soffriton.
Fläsk i.
Lägg tesilen i vasken.
Sila av tomaterna.
Pressa. Skrapa.
Ner med den andra (lite mer brynta faktiskt) löken.
Bryn oxsvansresterna i ugnen.
Cirka 0,3 kg fläskfärs.
1,3 kg köttfärs på oxsvans och flank.
Ös över grönsaksfläskblandningen i annan panna.
Stek färs. Längre nästa gång.
Lite i taget. Inte nästa gång.
Och lite till.
Bland i grönsaker och fläsk.
Mjölkpaket med ½ liter mjölk.
Mjölk i röran.
Ner med tomatsåsen plus puré.
Vin, rött.
I såsen. Sjud.
Oxsvansar ut ur ugnen.
Ner i såsen.
In i ugnen.
Färdigt sånär som på finjusteringar.
Vilka då består i att jag smular i lite torkad Karl-Johan, duttar i några droppar fisksås och tabasco samt toppar med en rejäl dos stötta fänkålsfrön och svartpepparkorn.
Vi ses nästa gång.
Jag är förstummad!
Min köttfärssås är i princip en blandning av din och Andreas. Tur för er att jag inte tävlade. Nä, egentligen är min mer vardagsbekväm. Men bygger på färs, pancetta, morot, selleri, vitt vin, mutti, vitlök, oregano, lite fond, salt, peppar, tomatpuré. allt i grytan i omgångar inom tio minuter och sedan koka sjukt länge. Nästa gång ska jag dock med inspiration av dig koka köttet i mjölk lite grann innan.
/peter
Sanacka om bildbevis. Jag har många tankar kring hur jag skall laga bolognese nästa gång; när jag läser ditt ”recept” får jag ju helt klart fler idéer.
Smart med tesilen, det skall jag testa nästa gång.
Me like!! 🙂