Hoppa till innehåll

Jag visar inte min musiksmak…

2008/12/29
by

… i och med det här inlägget men jag svarar seriöst på utmaningen att listat och spotifya 12 låtar som säger något om mej, kanske! Jag tänkte några kriterier för att begränsa listan som uppenbarligen kan växa bortom rimlighetens gräns. Låten ska ha betytt mycket för mej (självklart), flera låtar från samma artist går bort, inte för att inte flera låtar av samma artist kan ha betytt något för mej, men för att begränsa urvalet, jag väljer inte en låt från ett album bara för att få med artisten även om jag inte kan välja en specifik låt, ibland är album större än beståndsdelarna (typexempel, Lambchops Nixon eller hela Bob Dylans karriär) och då fastnar inte en enstaka på min lista som representant, sorry. Jag måste fortfarande tycka låten är grym, här trodde jag alla låtar av U2 skulle försvinna, U2 betydde mycket för mej när jag var tonåring, men inte längre, stilen gillar jag över huvud taget inte längre, att jämföra med Depeche som jag släppte under en längre tid, men vars influens på andra band varit positiv (undantaget Kent förstås, Kent är dåliga, det vet alla). Fler regler kanske komme i det följande jag är fortfarande inte säker på någon lista. Jo, en sak till, låten måste finnas på spotify, detta värdelösa medel för musikdistribution, detta maktens redskap som, jag erkänner, jag älskar. Det är en oerhörd begränsning. Försöker hålla mej till autobiografisk ordning nedan. Och det är alltså inte nödvändigtvis mina 12 favoritlåtar, för de tenderar att förändras, jag gillar samtid.

Sälen vecka 8 1983, jag läste Ovan Hav Under Sten av Susan Cooper, möjligen vann Carola nån tävling samma vecka, men jag såg och hörde New Years Day för första gången och ni fattar, jag satt fast uppåt 5 år innan jag kom till sans igen. Som tur var.

Språkresa sommaren 1984, den andra, under den första köpte jag Everything Counts, platsar inte, inte tillräckligt bra, det blir Photographic som i och för sej kom tidigare, men så jävla grym, står sej.

Hit och dit, trackslistor. Utbytetsstudent i Kanada. Dålig musik.

Jag läste väldigt mycket om Born Sandy Devotional, men det var Calenture jag hörde först. det får bli Wide Open Road i alla fall, och jag tror alla som hört den förstår varför. Tack Studiomannen för påminnelsen.

Hip-hop kom in i bilden, Fight for your right i Kanada, men den är roligare än bra så I’m Bad, ”I’ll be worshipped liken an old battleship” på er allihopa, det räcker som motivering. Go Cut Creator Go!

Sen hade jag Schizoprenia som Sonic Youth-bidrag, men det var Teenage Riot som gjorde det.

Här, helt plötslig blir det mer retro för Patrik, först Stooges och Iggy, och bäst är Search and Destroy och det som händer efter 6 sekunder.

Halvvägs.

Curtis, Curtis, Curtis, ingen har nått upp dit. För mej började det med ett nummer av Feber och slutar aldrig. Bäst på spotify är Tripping Out, men sluta inte där.

Being Boring behöver ingen förklaring. Kolla världens snyggaste video.

jag kunde välja 10 låtar med Diana Ross eller Supremes, men det måste stanna vid en och ska det bli I’m Coming Out, Ain’t no mountain (i någon version), Stoned Love eller Love Child, eller…? Usch vad svårt!!! Det får bli ole dole doff Love Child.

By your side är min och Veronicas sorgliga låt. Vi har glada låtar också, men de varierar.

The Tough Alliance är världens genom tiderna bästa popband och dom behöver in ga slagträn. Neo Violence!!!

Och 2008 kom Flowers and football tops.

Här är listan som resten av familjen skulle bemöta med ett unisont: sooorgligt, NÄSTA!

Fler som antar den verkliga utmaningen med 12 låtar?

EDIT: jag märker att det blev mindre soul och country och techno och Daft Punk och James Brown och house och Nina Simone och jazz och det ena och det andra än vad man skulle tro, men det beror säkert på att jag skulle beskrivas, inte min musiksmak, inte de bästa låtarna. Det finns många listor kvar.

5 kommentarer leave one →
 1. Studiomannen permalink
  2008/12/30 14:25

  Mmmm….

  flera likheter…

  I like!

 2. Anonymous permalink
  2008/12/30 16:48

  Fick fuska lite eftersom Spotify är aningen begränsat. Då tog jag relaterade låtar. Här är länk till listan http://open.spotify.com/user/petersunesson/playlist/51vp9Y2whawMw9IkqgCMt6
  och nedan följer beskrivingen.
  /Peter

  Der Mussolini – DAF
  Det var 1984 och jag gick i sexan. Vi åkte till Lillis knattedisko i Kristianstad och lyckades komma in trots att man skulle gå i sjuan. Ibland var det konserter på Lillis och jag minns mest Ubangi med Orup och Cia Berg. I övrigt så hängde man och väntade på att det skulle spelas en syntlåt. Typ Don’t Go, Just can’t get enough, Tainted Love eller Don’t you want me. Men allra mest jazzade vi loss till Der Mussolini

  People are people – Depeche Mode
  Samma år som jag jazzade till Der Mussolini så kom nya Depeche-plattan Some great reward och jag köpte direkt vinylsingeln, People are people. Denna låten inte deras bästa men låten var viktig eftersom jag hade väntat på den. Dvs jag gillade Depeche och hade alla deras skivor men nu kom något nytt, något olyssnat. Just detta fenomen kännetecknar nästan alla låtar på min lista.

  Sub Culture – New Order
  Återigen så gick man och väntade på ett nytt album. Power, Corruption & Lies var ju bra. Blue Monday-maxin var sönderspelad och man hoppades på lite mer elektroniskt sound. Så kom Low-Life och var bara helt fantastisk och Sub Culture var bästa låten på albumet!

  There is a light – The Smiths
  Hade hittat min syntvän Esse och vi satt i hans källare och lyssnade på SPK, DAF, Throbbing Gristle, Fad Gadget mm. Det var dock så med Esse att han lyssnade även på musik med typ gitarr och trummor. Blev då introducerad för The Smiths Egenltligen var väl favoritlåtarna då: Bigmouth strikes again, Panic, Ask, men det har varit There is a light som hållit jämt.

  Amsterdam – Jacques Brel
  Nu är jag typ 15-16 år och jag hänger med min vän Bazze. Vi är tonårsromantiker och ligger framför brasan, dricker Calvados och lyssnar på Dylan, Brel och Fred Åkerström. Kunde här också ha valt Talking world war three blues med Dylan men just nu är Brel ett starkare kort.

  Haus der lüge – Einsturzende Neubauten
  Äntligen hittade jag bandet som för mig satte ihop synt och rock. Skivorna Halber mench och Funf auf… var strålande men 89 kom Haus der Lüge och jag såg dem spela på mejeriet i Lund. En av de tre bästa konserter jag varit på och vilken musik. Även här gäller ju principen att det kanske inte är bästa plattan eller låten men – oj vad jag hade längtat efter denna skiva när den kom! Tyvärr finns inte denna låt på Spotify och då får det bli Morning Dew istället.

  In and out of grace – Mudhoney
  Sedan följde jag den röda tråden via Neubauten, Nick Cave, Lydia Lunch, Sonic Youth, Nirvana och Mudhoney. Fastnade helt för Subpop-musiken, tidiga grungevågen och blev helt förskräckt när Nirvana blev mainstream. Mudhoney var dock alltid bäst för mig! Hmmm… denna låt fanns inte heller på Spotify så då får det bli Negative Creep med Nirvana.

  Kool thing – Sonic Youth
  Sonic Youth har tillsammans med Neubauten alltid varit de största banden för mig. Jag hade lyssnat på dem i flera år när albumet Goo kom och jag skulle kunna valt flera låtar därifrån. Tar dock denna låten utifrån då får jag med lite Public Enemy på listan också.

  I need your loving – N.R.G.
  På olika centralstimulerande vägar stötte jag ihop med house, techno och rave tidigt 90-tal. Här kunde jag ha valt många olika låtar eller artister som Derrik May, Jeff Mills, CJ Bolland etc. Väljer dock en mer corny låt som hör ihop med minnet av en superstor fest i Grå hallen på Christiania. Denna låt spelades vid minst ett par tillfällen och var helt ny. Dagen efter (eller eg senare samma dag) är det fullt med utmattade ravare inne på Street Dance records i Köpenhamn och alla står de och nynnar på denna låt för killen bakom disken. Han sålde direkt alla tio ex av maxin. Äh den fanns inte heller på Spotify så då blir det Plastic dreams med Jaydee från samma fest.

  Du och jag – Olle Ljungström
  Som gammalt reeperbahn-fan hade jag inte gått och väntat på denna skiva. Tvärtom hade jag helt och hållet glömt bort Olle Ljungström, när jag på fyllan bara tyckte det var kul att spontanköpa en skiva som jag inte alls lyssnat på. Blev glatt överraskad av att skivan var lika bra dagen efter. Träffade sedan Linnea och detta blev vår låt typ.

  Can’t help myself – Four Tops
  Typ 96-97 hängde jag med Patrik på Stolen Hours vid Odenplan. Dansade, dansade och var glad till fantastiska northernsoul-hits. Extra, extra, read all about it, The snake, Seven day’s too long. Vill dock gärna ha med Four Tops på en sådan här lista och då är väl detta deras mest northern-aktiga låt. Och så jäkla bra!

  She – Gram Parsons
  Inser så här på slutet att det inte finns mycket utrymme att klämma in någon ny musik. Här kunde jag egentligen listat TTA, Cocorosie, Familjen, Devendra Banhart och massa annat, men följer jag min egen kronologiska utveckling så måste bara countryn få plats och då måste det lita självklart vara She med Gram Parsons och den låten är ju inte så ny… men så jäkla bra!!

 3. Patrik permalink
  2008/12/30 17:25

  Härligt Peter! Toppenmusik förstås, rakt igenom!

  Jag letade också efter innout of grace, men no mudhoney, behövdes dock inte eftersom sverker visade iggy för mej runtikring då.

  OCh visst är spotify begränsat, då är vi två som tycker det. Akta dej så att du inte blir uppringd av spotifygubbarna!!

 4. Anonymous permalink
  2008/12/30 17:41

  Visst är det begränsat men ett makalöst komplement till all musik jag aldrig köpt eller kommer ett köpa. Men tre av tolv låtar fanns inte och då är jag inte särskilt smal när jag listar.
  I bakgrunden går just nu Tripping out från din lista. Oj oj oj!
  /Peter

 5. Patrik permalink
  2008/12/30 18:12

  jo, den är fin, jag tror jag hörde den första gången på den där dubbelvinylsamlingen som jag köpte efter gradvalls långa artikel i feber 2 (eller om det var 3)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: