Hoppa till innehåll

Långsam fänkålspepparhögrev

2008/10/20
by

Jag trycker in det här mellan arbete och arbete efter arbete. Har man lova så har man lovat.

Jag köpte Gourmet, för prenumeration hade tagit slut (för rätt länge sedan, vi har säkert missat tre nummer, var dom bra?), på nyrenoverade Coop vid Zinken (det ser fint ut och dom har nya roliga betjäna-dej-själv-kassor). Där fanns en bild på ett par som såg lite religiöst ut. Vi blir mer och mer anti-religiösa i vår familj, så det kunde varit ett problem om inte recepten såg så bra ut. (Samma som med antroposoferna, koko, men ger oss bra mjöl och müsli.) Var för sej vill säga för om man skriver en artikel om en helgmeny så inte kan man komma dragades med en ugnsstekt koköttbit på lördagen och en annan ugnsstekt koköttbit på söndagen. Så kan det vara i min verklighet, men Gourmet sysslar inte med diskbänksrealism så vitt jag förstått. Om dom gjorde det skulle dom valt andra bilder på redaktörn.

Hur-som-helst: dom religiösa figurerna lär driva någon restaurang eller matbutik på Reimersholme (eller har drivit, för Matbruket ska ha flyttat enligt bloggen.) som jag missat totalt. Tråkigt nog, verkar jättebra.

Jag kommer inte ihåg vad receptet hette, men det gick ut på att man stekte flankstek rullad i peppar och fänkål långsamt i ugn. Sen var det något till som jag minns som gott, men glömt vad det var, återkommer.

Jag hade inten flankstek hemma även om jag trodde det utan en halvkilos bit högrev fick bli grejen att bearbeta.

Således:
½ kg högrev
Rikligt med svartpeppar.
Rikligt med fänkålsfrön.
Salt

Blanda salt, peppar och frön. Krossa ordentligt i mortel. Klappa in köttbiten ordentligt med krydblandningen. Förvärm ugnen till det lägsta som går, min håller runt 65 grader vilket är i högsta laget, men det funkar. Stek köttet i het panna (i lite smör och lite olja) runtom (1 minut på varje kant brukar vara bra). Stick in en teremometer. In i ugnen och låt stå tills 56 grader ungefär. Det bästa är att när termometern visar runt 50 grader reglera genom att stänga av och sätta på ugnen lite sådär ibland, ju längre mellan 50 och 55 grader desto bättre, fråga Heston. Sen kan man ta ut och skiva upp antingen direkt eller efter att köttet svalnat lite.

Och så att ni vet, det är inte mitt recept utan det är Maximilian Lundin och Åsa Gadestam som ligger bakom (plus lite Heston) och dom är säkert inte alls speciellt religiösa utan det var bara fotot som fick fördomsfulla Patrik att tänka så.

Återkommer om tillbehör.

5 kommentarer leave one →
 1. Örjan permalink
  2008/10/20 20:31

  Tjälknöl?
  På ofruset kött?

 2. Patrik permalink
  2008/10/20 22:05

  jo, jag antar det, fast jag tror just egenskapen fruset kött är väsentlig när det gäller tjälknöl

 3. Anonymous permalink
  2008/10/21 15:53

  För att kunna planera en aning: Hur lång tid tar det ungefär att fixa 1/2 kilo så som du beskrev?
  undrar Peter

 4. Patrik permalink
  2008/10/21 16:19

  Peter- Jag gjorde den en dag i förväg och lät det ta flera timmar. Sen värmde jag upp köttet i lite varmare ugn när vi skulle äta. Receptet i Gourmet föreskriver 110 grader på ugnen och då påstår dom att det tar 40-50 minuter att nå upp till 56 grader kärntemp.

  Jag tycker ju att man ska köra på så låg temperatur som möjligt. Heston påstår att om man har en ugn som kan hålla 50 grader så tar det mellan 4 och 8 timmar att få upp en hel biffrad med ben för 2-4 personer (kan vara runt 1,3 kg utan ben?) till 50 grader. Jag tror att om du har en ugn som håller runt 65 grader som minitemp (vilket jag tror är rätt vanligt) så bör du var hyfsat hemma om du planerar för 4 timmar i ugnen för att komma upp till 56 grader kärntemp. Grejen är att köttet inte behöver vara vidare varmt vid servering. Och som sagt, du kan göra den i förväg och servera den kall.

  För resten så påstår Heston att man helst inte ska gå över 50 grader vid tillagningen. Och att man sen ska låta det svalna ordentligt innan man steker biffen i stekpanna på hög värme. Men det är ett helt annat recept. Det handlar om biff i panna, det är är mer rostbiff.

  Ring gärna!

Trackbacks

 1. Repetition – fänkålspatrik tjatar « Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: