Hoppa till innehåll

Får i kål del 2

2008/09/28

Idén kommer från den urbrittiska rätten Faggot som är hackad lever och lök (och brödssmulor) bakad i ugn inslagen i ”caul” som ju inte alls är kål utan maghinna, men som man med lite god vilja kan tro ska uttalas som ”kål”. Jag tänkte: lammlever, brödsmulor, hackad lök och så slår man in det i ett förkokt spetskålblad. Som en blandning mellan faggot och dolme. Kanske inte så dumt?

6 små schalottenlökar, skalade och halverade
½ kg lammlever
1 hg brödinkråm
1 tsk stött spiskummin
salt
svartpeppar
1 spetskålhuvud

Förväll kål i kokande saltat vatten 15 minuter. Plocka stora blad.
Mixa lever och lök i apparat. Blanda med brödsmulor/inkråm. Salt, peppar, spiskummin. Packa in ungefär 10 kluttar i kålbladen. 30 minuter 200 grader i ugn. Ät med potatismos eller sallad eller nåt annat du tror passar bra till. Öl!

Inte dumt alls!

EDIT: Jag tror att om jag blandade i lite russin lversmten skulle det bli ännu bättre.
EDIT igen: det ska vara nån typ av fett också, ju, späck, talg, ister eller smör, späck eller talg borde funka bäst

One Comment leave one →
  1. Annika permalink
    2008/10/01 09:38

    Intressant rätt, men jag hade nog tvingats avstå. Jag har i vuxen ålder erkligen försökt gilla lever, såväl kalv- som kycklinglever. Gåslever är det enda som går ned; inte så PK, tyvärr.
    Barndomens torra leverbiffar på dagis, förljda av skolmatsalens hemska levergryta, bidrog inte på minsta vis till min kulinariska upfostran. Men kål är å andra sidan hur gott som helst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: