Hoppa till innehåll

Lammnjure på dej!

2008/07/25
by

Jag har blivit utmanad av Lisa på ön.

Det tillhör kutym att citera Joyce när man ska skriva om njure, jag skippar det, du vet hur det går. Dessutom gäller det ju grisnjure, också gott, men inte ämnet för det här inlägget.

En del säger att njure är äckligt för det luktar urin, samma människor brukar ha svårt för andouillette eftersom det luktar avföring. Det är möjligt att de gör i det, luktar kiss och bajs alltså, men jag älskar båda. Jag vet inte vad det säger om mig.

Helt plötsligt fick jag för mej att kolla upp vad njuren är och hur den är uppbyggd och sådär, kolla McGhee och hur den reagerar på temperaturer mellan 45 och 63 grader, men han säger inte så mycket matfysikern. Njuren gör något med det vi äter och dricker, filterar bort gift och producerar urin. Så det är klart det luktar lite piss. När jag gick under broarna vid Tegelbacken igår funderade jag på varför stanken där är så mycket äckligare än urindoften om fingrarna efter att man försökt få bort det där vita i mitten av lammnjuren. Är svaret att det ena är färskt och det andra gammalt? Lamm vs alkis? Vet inte och det spelar väl ingen roll?

Lammnjuren har dessutom rätt mycket talg som är helt omöjligt att få bort och som luktar rena essensen av får (eller våt yllekofta om man har en sån och kan jämföra, men inte jag, ylle kliar). Vad talgen är bra för vet jag inte, men fett är ju bra i sej så det kanske bara handlar om det, lite fett på njuren ger en mer välmående njure, ger en god njure.

För lammnjure är överjävla gott, speciellt tillsammans med lite bett i kryddningen eller med grädde, eller med båda.

Sen är ju vilken njure som helst väldigt god på klassiskt vis med senapssås och i helgen blir det med sherrysås. Det tuggiga och pikanta och hur ytan blir lite krispig, hur den funkar med mörk öl, med ljus öl, med vin, med sherry, med champagne, gör njure till min favvobit på djuret.

Det första receptet ovan är Fergus Hendersons (som ofta med Fergus recept en variant på traditionell matlagning, devilled kidneys finns även här) och det är suveränt, ibland byter jag ut cayennepepparn till någon hemkörd curryblandning. Det andra är Anissa Helous och är det godaste som finns. Anissa Helous bok The Fifth Quarter om inälvsmat har ytterligare 7 njurrecept.

Jag köper min lammnjure hos latinamerikanaren nere till vänster eller på Vi Hornstull.

7 kommentarer leave one →
 1. Örjan permalink
  2008/07/25 17:08

  Tack för kärleksförklaring till lammnjure.
  Och (som jag hoppas) även till lammlever

 2. Anouk permalink
  2008/07/25 19:30

  Primär- och sekundärurin. Njurarna tillbringar enkom primärurin.

 3. Patrik permalink
  2008/07/25 20:13

  Örjan, jag vet inte om jag ätit lammlever, men det är säkert gott.

  Anouk, tack!

 4. Patrik permalink
  2008/07/25 20:13

  Örjan, jag vet inte om jag ätit lammlever, men det är säkert gott.

  Anouk, tack!

 5. Anki permalink
  2008/08/01 17:40

  Träkolsgrillade lammnjurar kryddade med rosmarin o vitlök lär vara en höjdare. Har inget recept och har inte provat, men ämnar göra det snarast.

 6. Patrik permalink
  2008/08/01 22:56

  tack, ska jag också testa.

Trackbacks

 1. Filé eller inte? « Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: