Hoppa till innehåll

Lösningen på kålöverskottet

2007/12/10

Årstiderna lossar oöverstigliga berg med kål utanför vår dörr varannan vecka. Kinakål och savoykål samlades i vårt kylskåp.

Visste inte hur jag skulle göra, ”Vad ska jag göra?” sa jag till mej själv. Men läste jag Jens Linders bok igen och kom på att jag ännu inte lagat just något från den trots att jag vill vill vill. Anyway: surkål och kimchi kom jag på.

Följaktligen: ett krus savoykål going on sauerkrautvariant i köket (för savoykål måste gå att använda istället för vanlig vitkål? vad vet jag? kan ju bara dö) och en skål försök till kimchi på kinakål och rättika i kylen. Men hur ska kimchi smaka? Jag vet ju inte, har bara köpt en lite burk på en affär på Olofsgatan nära Hötorget. Återgav den korrekt verkligenheten som den är tänkt?

Måste nog fråga Johan om hjälp med avsmakning. Han kommer att säga: fel!

7 kommentarer leave one →
 1. Jessika permalink
  2007/12/10 13:52

  Gå till Arirang på Luntmakargatan, de säljer små burkar av deras egen så kan du provsmaka.

 2. Anna permalink
  2007/12/10 13:57

  Nära släktingar till oss har varit två gånger i Korea och adopterat barn, på måltidsbilder därifrån står massor av skålar på bordet. Vad är det gröna? frågar vi. Kimchi. Och det röda? Kimchi. Och det där andra? Kimchi. Tydligen finns det hur många sorters kimchi som helst, olika kryddningar, olika grönsaker (inte nödvändigtvis kål). Det kan nog inte bli fel. Någonstans finns det säkert en kimchi-variant som smakar exakt som din.

 3. Jessika permalink
  2007/12/10 14:23

  Det finns en sorts pickels som kallas namul. Vädligt gott. Finns i hur många varianter som helst; gurka, groddar, ja, allt. Just kimchi ska jäsa lite som surkål men inte lika länge. Namul är ofta lite kortvarigare inläggningar och ska ätas snabbare. Av de kimchi jag åt i Korea och har ätit här så är Arirangs den träffsäkraste.
  (Hur kommer det sig att jag bor i Västerås och har en smått sjuklig koll på hela det, tja, det mesta i varje fall, asiatiska matutbudet i Stockholm?)

 4. Patrik permalink
  2007/12/10 15:40

  Anna- tack för uppmuntran.

  Jessika- du kan säkert utbudet i Västerås utantill sedan länge och söker utmaningar! Nästa steg: det asiatiska utbudet i Linköping. Hör av dej när du är klar så ska jag skicka din mina föräldrar.

  Jag borde faktiskt luncha på Arirang, det är defintivt inom cykelavstånd.

 5. Anna permalink
  2007/12/10 15:57

  Busan på Surbrunnsgatan kan också rekommenderas, kanske inte riktigt samma snits som Arirang men inte långt efter och billigare

 6. Jessika permalink
  2007/12/10 16:47

  Arirang har jättebra mat! Packat vid lunchtid! KOm tidigt eller sent till lunch och beställ bord till helgmiddag för att vara säker på att få plats, stängt måndagar.
  Jag bodde i Stockholm i fem år, jag har snart bott i Västerås igen i sex, ändå behåller jag min hjärnkoll… hmmm…

Trackbacks

 1. Inte EKO alls « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: