Hoppa till innehåll

Fredagen fortsätter

2007/02/12
tags: ,
by

Inspiration!!!

En bit kött kvar, bea kvar, ruccola kvar, nytt avsnitt av Studio 60, accepterad till köttsåstävling. Klart man är inspirerad!

Så här gick det till och det är inget konstigt:
Jag köper mitt kött hos Willys eftertr. men jag väljer det vanliga, guldbiff är gott, men perverst dyrt och det vanliga är gott det med. Biff blir det till mig och V, entrecôte är gott, men biff är godare, oxfilé till G.

Jag låter köttet ligga i ryggsäcken i garderoben hela fredag eftermiddag så slipper jag ta fram det ett par tre timmar innan det ska stekas. Även om det kan lukta lite märkligt efter de där gamla skorna inbillar jag mig att min jobbgarderob inte har någon kulinarisk effekt på min biff.

Nåväl, hemma tar jag snabbt som fan ut smör ur kylen (ägg har jag köpt), skalar och delar varje rätt stor potatis i sex lagom stora frittbitar, sköljer under varm vatten tills ner i kokande på spisen, 3 minuter, av, sköljer under kallt rinnande vatten.

Frityrolja i gammal gryta värms upp till drygt 140 grader, tar en stund.

Fixa bea enligt Isobel, tacktack! Samtidigt, i med potatis i oljan, fritera till ”torra”, upp med hålslev. VILA på tidningspapper!

Värmer upp oljan till 190 grader (ja, den blir dålig efter 180, men potatisen kyler ju!) och släng i frittar tills rätt färg.

Samtidigt, stek kött: och nu är det ju så att jag köper olika stora bitar vid olika tillfällen, dom här var ett par tre cm tjocka så ett par minuter per sida i hetast tänkbara panna utan extra fett plus VILA i folie kanske 3 minuter ger perfekt färg- och konsistensprofil.

Upp med saltade frittar på tidningspapper, rinna av, fram på bordet tillsammans med tallrikar med resten inklusive ruccola. Svartpeppar och mer salt bredvid. (Nä, inga bra bilder på färdig tallrik, klarar inte ljuset.)

Verdict: bäst!

G’s oxfilé stekte jag lite lagom.

Åter till Sorkinland.

3 kommentarer leave one →
 1. Noac permalink
  2007/02/13 11:28

  Sidan sparade under matbloggar i Favoriter, trevlig läsning förresten.

  Köttfärssås som tar 4 timmar och göra är däremot inget för mig även om det verkade jädrans gott!!!!! Är den godkänd av barn också eller?

 2. Patrik permalink
  2007/02/13 12:06

  Med beröm godkänd av klart kräsen 4-åring.

  Eftersom det blir godare ju längre tid det tar, gör jag mycket och fryser in. Alternativa kortisrecept finns, men är mer oberäkneliga.

Trackbacks

 1. Den besatte « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: