Hoppa till innehåll

Tartiflette 2011 – en pseudotraditionell savojardisk potatisgratäng med ost och fläsk

2011/08/30


Tartiflette är som en potatisgratäng med fläsk och med reblochonost. Namnet kommer från det savojardiska ordet ”tartifles” som betyder potatis och har alltså inget med nån ”tarte” att göra. Såvida inte även typ ”tarte” kommer från det savojardiska ordet ”tartifles” eller tvärt om eller nåt.

Receptet nedan har jag tagit från en ful fransk hemsida. Franska hemsidor är nästan alltid fula. Och opraktiska. Och rätt kassa. Faktiskt. Den fula franska hemsidan påstår för resten att tartiflette uppfanns (i strikt patenträttslig mening skulle dock åtminstone inte jag betrakta det som en uppfinning) på 80-talet för att öka försäljningen av Reblochon (lite som flintastek alltså, men godare). Detta betyder rimligen inte att tillagningssättet inte är traditionellt. Jag menar potatisgratäng med fläsk och ost, låter hyfsat gammaldags. Eller? (En gång i tiden hörde jag för resten något om lufsa, det slår mig att tartiflette kanske inte så långt från den maträtten.)

Det går bra att äta tartiflette med en grönsak, en sallad, något lätt och kanske syrligt. Det är ju så mycket tungt i den, kan vara gott att bryta av med nåt. Det går också bra att äta tartiflette tillsammans med nån typ av fläsk. Långbakad fläskbog till exempel. Det gjorde vi. Och vi drack samma vita vin till, som jag använde i tartifletten eftersom jag gillar regeln att dricka till det man använder i. Eller nåt. Dessutom var fläskbogens yta lite syrlig så det funkade fint.

Nåja, receptet finns alltså här.

Nedan med bilder och på svenska. Glöm inte att sätta på ugnen (180 grader).

1 kg potatis, ska egentligen vara lite mjöligare sort, men den här fastare funkade riktigt bra, bättre tror jag


är det möjligen 1 tsk timjan i en tekula? jag tror det


koka potatisen tills den är nästan klar


2 hackade vitlöksklyftor


nån matsked smör


smörj ugnsfast form med smör och vitlök


2 hg rökt sidfläsk (ja det stod rökt)


blanchera sidfläsket (ja, det står det, inte bara Julia Child alltså)


nyblancherad och fin


skär sidfläsket i mindre bitar


nån matsked smör i en stekpanna


stek dem på medelvarmt


men stek dem inte för hårt, de ska smältas snarare än brynas


lägg undan sidfläskbitarna så länge, exempelvis i den smorda ugnsfasta formen


skiva en gul lök


stek löken på medelvarmt


inte heller löken ska stekas hårt, genomskinlig snarare än brynt


lägg löken med sidfläsket


skiva och stek potatisen


öppna en flaska med torrt vitt vin


mät upp cirka ½ dl av det vita och häll över potatisen, låt koka in


ta en halv reblochonost, den gröna pricken indikerar kvalitet, kan vara grön är bäst, röd okej och vit inget att ha!


skrapa bort det yttre lagret, inte hela skorpan alltså


blanda , fläsk, potatis och lök i pannan


så där ja


sprid ut i den ugnsfasta formen


skiva osten och fördela över potatis etc


dutta 1,5 dl crème fraîche över rubbet


ställ in i den 180 grader varma ugnen, tydligen ska den inte få för mycket färg så lägg en plåt över


ta bort plåten efter 20 minuter, låt stå i 10 minuter till


färdig!

Observera att jag borde ha använt ankfett när jag stekte lök och potatis.

Observera att reblochonosten är som bäst och tartifletten som godast under perioden slutet av juli till början av november. Det vill säga nu!

Observera att där i de franska alperna även går att på restaurang beställa Babyflette. Ett mysterium.

About these ads
En kommentar leave one →
  1. 2011/08/31 11:07

    Oj, så gott det ser ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 802 andra följare

%d bloggers like this: