Skip to content

Snabb fredagsmiddag – fläskkarré i skivor

2011/02/20

Jag använder oftast fläskkarrén till långkok (rillettes, pulled pork, carnitas och confit de porc), men den är ju så mycket mer användbar än så. Exempelvis går det ju att bara snabbmarinera den, snabbsteka den och därmed ha en snabb fredagsmiddag.

I fredags kom jag hem klockan 18.40. Pressade en citron, hällde saften över 4 skivor fläskkarré (sammanlagt knappt 800 gram) från god gris, saltade, pepprade och väntade en halvtimme. Hettade upp en panna ordentligt, en rejäl klick smör, stekte skivorna två och två, 3 minuter per sida, höll dem varma i ugnen. Skrapade ur pannan med marinad och 1 dl vitt vin. Vispade ner 2 msk smör. Hällde över köttet. Klockan 19.40 serverade jag allt tillsammans med en stekt potatis, gräddiga kantareller och en grönsallad med finskivad fänkål.

Benfri karré från kvalitetsgris (dvs gris som fötts upp under rimliga och inte industriliknande förhållanden) kostar under 80 kronor per kg. Det är naturligtvis dyrt jämfört med billigt industrikött men väldigt mycket billigare än kvalitetsbiff. Och minst lika gott.

About these ads
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 803 andra följare

%d bloggare gillar detta: