Hoppa till innehåll

Köttchili

2010/10/24
by

En köttröd och simmig chili är bland det vackraste jag vet i matväg.

Den här helgen tillbringade vi rätt mycket tid hos fina vänner i Strömsberg i norra Uppland. Fint gammal brukssamhälle i närheten av Tierp som till och med kunde visa upp lite ekouppfödda grisar. Vi kollade i och för sig bara in dem på håll. Så kom vi hem och var lite höstfrusna och trötta och sådär så jag fick i uppdrag att lira ihop lite köttchili. Det har jag gjort förut, men det blir ju aldrig helt lika och dessutom testade jag att laga grytan i ugnen (som vanligt) utan lock (det brukar jag inte). Lisa tror jag testade det i nåt matmolekylsammanhang. Jag lät ugnen hålla i sammanhanget hyfsat hög temperatur, typ 150 grader och det gav förutom eventuella andra effekter en lätt bryning av chilins ytskikt. Såg trevligt ut.

Du behöver:
2 kg högrev
1 folköl av aletyp
400 gram rökt sidfläsk
2 gula lökar
4 blandade torkade chilifrukter (ancho och chiptole)
3 st färska chilifrukter( jalapeño och habanero)
1 msk kajenpeppar
2 msk spiskumminfrön
1 msk fänkålsfrön
2 burkar körsbärstomater
1 msk oregano
Saft från 1,5 lime
vatten
ister
salt

Du gör:
Börja med att grilla de färska chilifrukterna i ugnen.
Skär köttet i centimetertjocka bitar. Blanda med 1 msk salt och häll ölen över det. Låt stå när du fixar med resten.
Skiva sidfläsket och stek det knaprigt. Håva upp och stek hackad gul lök i fettet.
Rosta fröna. Stöt dem.
Hacka chilin (både torkad och färsk grillad) grovt.
Blanda frön chili och kajenn och kör i mixer med 1 dl vatten.
Torka köttet (spara den blodiga ölen) och stek det lite i taget i riktigt het panna. Hiva över i grytan med löken vartefter klart.
Ner med tomaterna, ölen och fyll upp med vatten.
Rör ner chilimixen. Koka upp.
In i ugnen utan lock, 150 grader. Cirka 3 timmar.
Pressa ner limesaft. Oregano. Stekt sidfläsk.
Ugnen igen. 5 minuter.
Servera med gräddfil och avokado. Och bönor med lime om du känner för det.

Bilder:

EDIT: Bara så ni vet, det här blir en rätt jävla stark chili. STOPEDIT.

About these ads
15 kommentarer leave one →
  1. 2010/10/24 22:42

    Grymt inspirerande inlägg.

  2. 2010/10/25 11:07

    Är det en ancho-chili jag skådar? Var har du införskaffat den?

    • 2010/10/25 11:23

      Den större? Den kom i påse med chipotlarna, inköpt på ICA Maxi, Stinsen. Den andra mindre till vänster hittade jag i skafferiet.

      • 2010/10/25 11:47

        Hm, jag hade hoppats på något centralare. Förut fanns ancho både på nk-hallen och daglivs men senaste gångerna jag letat har jag kammat noll. Måste hitta något nytt ställe, men jag åker inte till Häggvik för att köpa chili.

      • 2010/10/25 12:05

        De där påsarna bör väl finnas på vilket ICA som helst. Vi stannade på vägen från Tierp, annars handlar jag förstås aldrig i Häggvik. Har ju inte ens bil.

  3. 2010/10/25 17:33

    Jag har också letat efter ancho, odlingen i somras misslyckades kapitalt. Men jag har sett de där påsarna med ”blandad chili”, de finns nog i många större livsmedelsbutiker. Om det nu var dem.

    Kan tro att chilin blev stark! Men den verkar väldigt god.

    • 2010/10/25 17:42

      Ja, mycket god.
      Påsen jag köpte sade ancho och chipotle. Under ICA’s ”eget” märke.

  4. Anna Vikström permalänk
    2010/10/25 18:43

    Tror jag ska testa att shoppa här: http://extremefood.se/default.asp?lid=5&ulid=74&uulid=77&show=1

  5. Linnea permalänk
    2010/10/27 08:16

    Den dan jag lyckas ta mig till horan önskar jag mig detta på tallriken. Vinterhalvår that is, sommar gäller ju biffsallad – hver gang ;)

  6. Kristoffer permalänk
    2010/11/01 08:52

    Tack för recept! Gjorde en sats med hälften av din mängd chili i fredags. Den blev lite för stark. Så jag gjorde en sats till, utan chili, i lördags. Nu har de varit gifta i två dar och älskar varandra.

    Tusen tack för att du keepar keeping on.

  7. 2011/01/18 20:15

    Jag var visst lite för försiktig med chilin efter jag sett disclaimern om att den kan bli väldigt stark. Men ändå, en sån gryta det blev!

    Till er som inte hittar de chilisorter som används i receptet. På Daglivs fanns idag när jag var där torkad ancho, chipotle och färsk habanero i lösvikt, samt färsk jalapeño i lite större paket.

    • 2011/01/18 21:48

      Låter bra. Det är ju en smaksak och vanesak med styrka, vi i min familj gillar starkt. All gör itne det och därför kan en varning vara på plats.

      Jag använder sällan nån fancy chili. Oftast köper jag dem på ICA, Coop eller Vi. Nästan alla större sådan butiker säljer i i små påsar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 802 andra följare

%d bloggers like this: