Hoppa till innehåll

Repetition – fänkålshögrev

2009/06/05
Det har sagts förut. Hur en bit högrev blir rosa rakt igenom, blir fet och fräsch på en gång, blir saftig och sotig.

Jag säger såhär: köp en enkilosbit högrev av kvalitet bättre. Det finns hos Willy Ohlson och det finns hos Latinamerikanarna, men där kallas den grillbiff. Den funkar för övrigt till allt, inklusive myggbett. Krossa mängder med fänkålsfrön och svartpeppar i mortel. Gegga in köttbiten i kryddorna plus salt. Låt stå i kyl i några dagar. Sista dagen kan du gott komplettera med lite muskovadosocker, tycker jag. När dom där dagarna gått: hög värme på spisen, riktigt hög värme. Olja och smör i pannan. Bryn runt om tills nästan förkolnad yta. Ugnsfast form. Ugn på lägsta möjliga temp (uppenbarligen inte gasugn om du inte vill sabba allt). Ställ in kött i ugnen. Låt gå tills i närheten av 50 grader.  Stäng av ugn. Sätt på ugn. Stäng av ugn. Sätt på ugn. Stäng av ugn. Sätt på ugn. Se till så att köttet håller under 50 grader  (gärna runt 47 grader) så länge du orkar, eller kanske 5 timmar. Därefter kan du låta den gå upp till högst 58 grader. Ut ur ugnen. In i kylen. Se till att den svalanr ordentligt till det är dags att servera. Ät med vad som helst till, eller ingenting.
grillbiffbit rullad i krossade fänkålsfrön och svartpepparkorn

grillbiffbit rullad i krossade fänkålsfrön och svartpepparkorn

grillbiffbit kremeras
grillbiffbit kremeras
grillbiffbit kremeras
grillbiffbit kremeras
grillbiffbit spetsas med termometer
grillbiffbit spetsas med termometer
About these ads
10 kommentarer leave one →
  1. 2009/06/08 12:23

    OK, jag är övertalad.
    En bit högrev kommer att utsättas för det här experimentet idag och kommande dagar. Jag skulle gärna ha sett en uppskuren färdig bit …

    • Patrik permalänk
      2009/06/08 12:45

      Lisa tog såna kort ska kolla med henne

  2. 2009/06/08 17:51

    Allt som läggs upp på serveringsfat Linda är bra hos mig.

  3. Örjan permalänk
    2009/06/08 20:40

    Principen borde fungera även men fläskkarre.
    med något högre gradantal.

    • 2009/06/08 20:52

      just det örjan, tänkte faktiskt göra det, men först ska jag testa med skinkstek, då lär jag dock vara tvungen att ta det riktigt försiktigt, den får inte bli torr, kanske om jag späckar den?

      och det här är den tusende kommentaren

  4. 2009/06/13 10:03

    Tack för hjälpen!
    Det blev bra trots min feghet. Tydligen inga baskelusker heller för vi mår alla hur bra som helst. :-D

Trackbackar

  1. Filé eller inte? « Patrik
  2. Bild av högreven när den är färdig « Patrik
  3. Saltbakad högrev « Pipopp
  4. Repris: högrev smakar fänkål ibland « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 802 andra följare