Skip to content

Garam masala och Karhai Murgh

2009/04/13

Efter skärtorsdagens coq au vin, som i och för sej inte var ett långkok men som tog rätt mycket tid i anspråk, och påskaftons 7-timmarslamm, tyckte jag det var dags med något snabbihopsvängt. Det fick bli nåt som visst kallas Karhai Murg, som ska vara Pakistanskt och som likt mycket annan curry jag lagat är hämtad från Madhur Jaffreys currybibel.

Egentligen behöver man göra garam masala först och det är lite jobbigt för det involverar kaffekvarnen. Nu hade jag redan gjort garam masala för länge sedan.

Såhär:
1 msk kardemummakärnor
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk spiskumminfrön (jag kan ha använt nigella i stället, inte för att det är nåt likt, men receptet jag har säger ”black cumin, vilket kan referera till både nigella och ”bunium persicum” ett frö från paraplyfamiljen, nåja det finns recept som föreslår vanlig spiskummin, jag tror jag använde det, det luktar så)
1/3 muskotnöt
5-7 cm kanel

Och så mal jag allt.

Sen själva kycklinggrytan (mycket kyckling den här helgen)
1,2 kg kycklingbröst från Bosarp och Knäred, skurna i 2,5×2,5 cm-bitar
4 msk olja att steka i
1 lök, mycket fint hackad
4 vitlöksklyftor, mycket fint hackade
4 cm färsk ingefära, mycket fint hackad (jag skär i skivor först, sen skivorna på längden och tvärsen, då slipper jag problem med trådarna)
2 tsk salt
Drygt 1 tsk kajennpeppar
Knappt 1 tsk mald gurkmeja
8 msk yoghurt
10 msk Mutti körsbärstomater

Stek lök-vitlök-ingefärahacket i olja på medelhög till hög värme, 5 minuter eller tills gyllene. Rör under tiden.

Tillsätt kajenn, gurkmeja och salt och stek lite till. Rör under tiden.

Stek kycklingbitarna med lök-vitlök-ingefärafräset. Rör under tiden. Kycklingbitarna ska bli sådär vita, inte brynta.

Häll i yoghurt och tomater. Knöla söndertomaterna. Låta sjuda tills det reducerat en aning. Kanske 5 minuter.

På med lock. 10 minuter.

Sen är grytan redo för servering men toppas först med 1 msk strimlad ingefära, en näve strimlade korianderblad, 1 torkad hackad chilifrukt (eller mer, eller lite färsk chilifrukt, eller chiliflingor), 10 msk hackade färska tomater och ett par tsk garam masala. Jag serverade jasminris till och det blev faktiskt riktigt bra, mitt knep är att använda för lite vatten, alltså mindre vatten än receptet säger.

Inga bilder!

Just ja, det blev väldigt gott.

About these ads
10 kommentarer leave one →
  1. Jessika permalink
    2009/04/13 09:23

    Om du vill ha Kala Jeera så finns det här http://www.thebestpossibletaste.co.uk/ShowDetails.asp?id=135

    Levererar inom eu

  2. Patrik permalink
    2009/04/13 09:59

    jag läser runt lite och det viktiga i en garam masal, ellr en gemensam nämnare kanske, verkar vara kryddnejlikor, kanel och kardemumma, resten verkar optional, panjabi som skrivit 50-curryboken jag fick av dej förespråkar exempelvis fänkål, vanlig spiskummin verkar också vanligt liksom svart

    det kan ju vara intressant att testa nästa gång, eller i något annat sammanhang, möjligen har jag sett sån svart spiskummin i affären källarplanet söderhallarna

  3. Jessika permalink
    2009/04/13 12:27

    Det enda man verkar vara ense om beträffande garam masala är att man är helt oense om vad som ska vara i för att den ska vara ”äkta”.

  4. Patrik permalink
    2009/04/13 12:47

    jo, så det nog, bara den är ”varm”, min luktar bättre än den köpta, så jag är nöjd

  5. 2009/04/13 15:11

    Bosarp – Bösarp – Whatever

  6. Patrik permalink
    2009/04/13 19:03

    k:sant, sant, fixat

Trackbacks

  1. Kormaförsök-första kapitlet « Patrik
  2. Typ garam masala i ett vanligt svenskt kök « Griskindspatrik
  3. Stekta lammkotletter masala och raita med morötter och gröna russin « Griskindspatrik
  4. Liksom het cassoulet på lammrevben på kanske indiskt vis, eller i alla fall med garam masala « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 802 andra följare

%d bloggers like this: