Skip to content

Projekt: tillaga gris, del femochenhalv

2007/09/04

Nästan klar med liten sats grisöronen (recept bättre beskrivet av upphovsmannen i den här boken) och så här har jag gjort.

4 grisöron
1 grisfot (förslagsvis blancherad och sköljd)
1/2 purjolök, tvättad och delad i 4 delar
1 gul lök (skalad och delad i fyra delar)
1 kort stjälk selleri
4 vitlöksklyftor
1 knippe örtkryddor (persilja, rosmarin, timjan)
några pepparkorn
kycklingfond som blitt över
1 lagerblad

Örona rimmas först i lag (200g socker, 300g salt, 6 enbär, 6 svartpepparkorn, 2 lagerblad, 2 liter vatten) i några dagar (i mitt fall 8) och lakas ur i kanske en dag.

Alla ingredienser i gryta täckta med buljong kokas i ugn i 4 timmar 150 grader. Fiskar upp öronen, delar dem och lägger dem i lager i en form med plastfolie. Kokar ihop resterande silade buljong. Häller över öronen. Lägger nåt på som press. Låter svalna och IN i kylen. Ska bli spännande. Öronen är alldeles mjuka och det luktar rätt gott.

En sak jag lär mej är att alltid ha grisfötter hemma i frysen. Skänker extra must till allt som ska koka länge. Skinka, köttfärssås, bla bla bla annat inlägg? Man kan förstås har grisöron hemma i frysen också, som jag först skrev.

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 802 andra följare

%d bloggers like this: