Skip to content

vildsvinskotletter med sås

2007/06/24

Jag fick en massa vildsvin i födelsedagspresent, kotletterna var lite tunna men goda ändå om de tillagas på det här sättet, inpiration finns men skillnaderna (t.ex jag har vildsvin i stället för vanligt fläsk, har lagt till champinjoner, etc, etc) är för stora för att ange källa, eller?

3 kotletter à 150 gram (min inspirationskälla föreslår 280 gram och jag håller med om att en fläskkotlett och troligen även en vildsvinskotlett bör vara runt en tum tjock för att inte bli torr vid tillagning) steks i het panna, 1,5-2 minuter per sida och eftersteks i ugn 200 grader i 7,5 minuter.

En hackad lök steks i pannan efter det att kotletterna avlägsnats från densamma för att placeras i alufolie. När löken är fin tillsätts 1 dl rött vin, reduceras till hälften, och en tsk kalvfond, 2 msk demi glace och 2,5 dl vatten, reduceras till hälften. Vispa i 2 msk dijon. I med hackade cornichoner och hackade stekta champinjoner och köttsaft. Värm upp, häll över köttet, ät!

Såhär steker man champinjoner: lagom stora bitar, jättehet panna med smör som slutat fräsa, i med svampen, inte för mycket, rör om hela tiden, svampen förlorar vätska, suger upp smöret och släpper ut smöret igen för att brynas.

About these ads
4 kommentarer leave one →
  1. Jessika permalink
    2007/06/24 13:06

    7½ minut…
    Fast det där med svamparna. Tror det var i Cooks Illustrated som jag läste att det inte spelar så mycket roll om man torrsteker först eller inte.
    I on food and cooking står det å andra sidan att smakerna blir mer intensiva av torrstekning av en kombination av att vatten lämnar svamparna och aminosyror, socker och aromämnen koncentreras.

    Och grattis på födelsedagen :).

  2. Patrik permalink
    2007/06/24 13:40

    jessika-
    7,5 minuter, ja, det spelar väl inte så där överdrivet stor roll, men jag tog ut kotletterna efter så lång tid och då känns det ju rätt okej att skriva så

    stämmer säkert med champinjonerna, jag har bara lärt mig göra så som jag beskriver

    alltså, jag fyllde år i januari och fick köttet för rätt länge sedan, kände det var dags att göra nåt av det, men tack i alla fall

  3. Patrik permalink
    2007/06/24 13:40

    jessika-
    7,5 minuter, ja, det spelar väl inte så där överdrivet stor roll, men jag tog ut kotletterna efter så lång tid och då känns det ju rätt okej att skriva så

    stämmer säkert med champinjonerna, jag har bara lärt mig göra så som jag beskriver

    alltså, jag fyllde år i januari och fick köttet för rätt länge sedan, kände det var dags att göra nåt av det, men tack i alla fall

  4. Jessika permalink
    2007/06/24 13:43

    Åhå, jaja, anledningar att fira kan man ju uppfinna om inte annat, som födelsedagar många gånger om året ;).
    Och jag har också fått lära mig att torrosta först så det gör jag för det mesta CI eller inte CI.
    I övrigt kan du ignorera det mesta av vad jag skriver just idag. Jag är nervo inför en grej och pladdrar mest. Ta inte åt dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 803 andra följare

%d bloggers like this: